Mircea Diaconu înființează un sistem de tip SMURD. Plan de la Bruxelles

Mircea Diaconu, ANI
Mircea Diaconu, ANI

Mircea Diaconu a vorbit în deschiderea seminarului internațional "Intervenții de urgență pentru salvarea patrimoniului", desfășurat joi, 29 septembrie, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

România se află printre puținele state europene care nu au un sistem de intervenție rapidă pentru salvarea patrimoniului cultural. Din păcate, turnul bisericii din Rotbav nu este singurul imobil de patrimoniu aflat în această situație. După o săptămână, o altă bijuterie arhitecturală din județul Brașov, biserica fortificată din Roadeș, s-a prăbușit sub ochii celor care o aveau în administrare. Conform listei Ministerului Culturii și mărturiilor centralizate în cadrul proiectului Harta Patrimoniului Rănit (www.mirceadiaconu.ro), alte 600 de construcții stau la rând în așteptarea inevitabilului colaps.

Sistem de tip SMURD pentru salvarea patrimoniului românesc

Organizat la inițiativa lui Mircea Diaconu, seminarul a avut ca scop punerea bazelor unui sistem de tip SMURD pentru salvarea patrimoniului românesc, acesta fiind unul dintre punctele raportului "Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european", "biblia" eurodeputatului pe perioada rămasă până la finalul mandatului său la Bruxelles.

Participanții la seminar au prezentat studii de caz din țările sau organizațiile de proveniență (Austria, Franța, Italia, Spania, UNESCO), evidențiind riscurile pentru patrimoniul cultural în situații de cutremur, inundații și alunecări de teren și atrăgând atenția asupra faptului că prevenția este mult mai puțin costisitoare decât reabilitarea.

[citeste si]

În opinia lui Mircea Diaconu, problema principală în gestionarea patrimoniului cultural românesc o reprezintă lipsa de experți și oferta slabă de specializări în acest domeniu. "Nu oricine poate să intervină în salvarea patrimoniului și nu oricine poate să facă restaurare. Poate că e prea târziu pentru "Moara lui Assan" din București care una-două lua foc din dorința unora de a o transforma întâi în moloz și apoi în hotel de 5 stele. O să mă întrebați: dorința cui? A celor care își permit, vă răspund", a arătat europarlamentarul.

"În urma seminarului de astăzi, a deschiderii și a bunăvoinței pe care le-am văzut la toți participanții, și mai ales la ai noștri, vreau să cred că la Rotbav o să bată iarăși clopotul în turn", a concluzionat Mircea Diaconu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel