Legea votului prin corespondență: Cum pot vota românii din Diaspora

Legera votului prin corespondență a trecut, luni, de Senat. Votul prin corespondență va fi utilizat la alegerile parlamentare, prezidențiale și cele pentru Parlamentul European, doar alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate putând utiliza această modalitate de vot, prevede propunerea legislativă aprobată astăzi de Senat. 

"Este unul dintre cele mai importante proiecte legislative ale acestei sesiuni, de aceea Grupul PSD din Senat s-a mobilizat și a votat acest proiect în unanimitate. Ne-am asumat această responsabilitate și o vom duce la capăt", a declarat senatorul Gabriela Firea, purtatorul de cuvânt al Grupului PSD din Senat.

De asemenea, Mihai Fifor, liderul grupului PSD din Senat a reamintit ca PSD a decis preluarea coordonarii Comisiei privind legile electorale saptamana trecuta, asumandu-si aprobarea in regim de urgenta a acestuia. "A trecut doar o saptamana de la preluarea comisiei privind legile electorale de catre PSD si legea este in Parlament. Este o lege perfectibila, dar Grupul PSD din Senat o va vota.Este dovada importantei pe care o acordam votului cetatenilor din afara granitelor", a declarat senatorul Mihai Fifor.

Propunerea legislativa a fost votata cu 117 voturi pentru, 10 voturi impotriva si nicio abtinere.
Propunerea prezentată de Comisia Comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale ține seama de standardele internaționale și europene în materie, legislația, experiența și jurisprudența constituțională a unor state precum Germania, Irlanda, Regatul Belgiei, Ungaria, Republica Polonă.

[citeste si]


Proiectul prevede că orice alegător cu domiciliul sau reședința în străinătate se poate înscrie în Registrul electoral astfel:

- Prin cerere scrisă, datată și semnată și depusă personal sau transmisă prin poștă către misiunea diplomatică sau oficul consular din statul de domiciiul sau reședință, la care anexează o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care se rezultă adresa de domiciliu sau reședință unde locuiește, precum și o copie a actului de identitate;

- Prin intermediul formularului electronic pus la dispoziție on-line de către Autoritatea Electorală Permanentă la care anexează câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reședință unde locuiește, precum și a unei cereri scrise, semnate și datate;

- Perioada de înscriere în Registrul electoral este între 1 martie-30 iunie in anul în care au loc alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, respectiv pentru presedintele Romaniei. In cazul alegerilor pentru Parlamentul European, perioada de inscriere este intre 30 noiembrie si 1 februarie a anului in care au loc alegerile;

Responsabilitatea realizarii campaniilor de informare a cetatenilor romani revine Autoritatii Electorale Permanente si Ministerului Afacerilor Externe.

Proiectul legislativ stabileste documentele necesare dreptului de vot prin corespondenta, inclusiv certificatul de alegator, precum si modul in care acestea vor ajunge in posesia alegatorilor. Certificatul de alegator este un document prevazut cu elemente de siguranta care atesta faptul ca persoana care il detine este cea care si-a exercitat dreptul de vot prin corespondenta. Certificatul se semneaza olograf de catre alegator si poate fi utilizat o singura data, la scrutinul pentru care a fost emis. In cazul alegerilor pentru Presedintele Romaniei va fi confectionat un certificat distinct pentru al doilea tur de scrutin.

Buletinul de vot prin corespondenta consta dintr-o singura foaie care contine un singur candidat sau lista de candidati, dupa caz. Misiunile diplomatice, oficiile consulare, sectiile consulare si institutele culturale din strainatate ale Romaniei asigura imprimarea de buletine de vot prin corespondenta cuprinzand toti candidatii la scrutinul respectiv, precum si punerea libera si gratuita a acestora la dispozitia alegatorilor, in spatiile accesibile publicului din sediile proprii. Buletinele de vot vor fi imprimate si prin grija alegatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel