UDMR vine cu propuneri legislative care vizează autonomia Ținutului Secuiesc. Bogdan Chirieac: Așa ceva este imposibil! Și liderii UDMR sunt convinși

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre inițiativele legislative venite de la UDMR cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc.

Reamintim că Marcel Ciolacu, primul-ministru al României, a transmis pe Facebook un mesaj ferm față de inițiativele venite din zona UDMR.

„Am propus președintelui Camerei Deputaților să ia măsuri rapide astfel încât inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR să fie respinse de urgență la nivel legislativ. Astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ținutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuție care apare odată la ceva timp nu își are rostul”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Foto: Agerpres

”O dată la 4 ani se vine cu această marotă”

”O dată la 4 ani se vine cu această marotă. De ce o mai crede UDMR-ul că lucrul acesta o să-i aducă voturi suplimentare... Îi va mobiliza electoratul la vot? Nu știu. Fiindcă minoritatea maghiară, la fel ca majoritatea românească, s-a diminuat sensibil în ultimii ani. Aproape 1.000.000 de maghiari mai trăiesc astăzi în România. Ceea ce, mă rog, e în convergență cu majoritatea românească, unde 6 milioane de români au părăsit țara, la fel au făcut și cetățenii români de etnie maghiară, ăsta este adevărul. Deci, de ce să vină să toarne gaz pe foc? Unii ar putea spune că este o dispoziție de la Budapesta, de la agentul electoral a lui Vladimir Putin, e vorba de premierul Viktor Orban. Alții ar putea să spună că este vorba de un demers electoral. 

Care este motivul?

Cred că consultanții UDMR le spun că dacă vor flutura aceste steaguri, prezența maghiarilor la vot va fi mai importantă, fiindcă UDMR nu are contracandidat în Harghita și Covasna. Singura lor problemă este prezența la vot, dar și dacă au o problemă cu prezența la vot, pentru UDMR s-a creat pragul alternativ. Deci, dacă nu faci 5% la nivel de țară, trebuie să iei 25% în trei județe și intri în Parlament, ceea ce UDMR cu siguranță face în Harghita, Covasna, Mureș. Deci, pentru ei s-a făcut și acest prag alternativ, tocmai ca să ajuți democrația și e foarte bine că s-a făcut. De ce stârnește acest gaz pe foc, bun, nici nu va avea vreun impact, să știți, că toată lumea e lămurită și știe că nu se poate, dar și liderii UDMR sunt convinși”, a precizat Bogdan Chirieac.

Foto: Agerpres

Concurență internă

„Există această concurență între diverse partidulețe care au apărut în minoritatea maghiară, în afară de UDMR. Este adevărat că de obicei să înfoaie unii la alții, iar în campanie electorală ajung la un acord. Cred că același lucru se va întâmpla și anul acesta, cum se întâmplă de atâta amar de ani. Eu sunt convins că Federația Rusă ar dori să asmută ceea ce nu s-a reușit în 34 de ani, minoritatea maghiară împotriva majorității românești, s-a tot încercat, nu s-a reușit. (...) Se poate întâmpla să fie și concurența internă, dar iarăși e nefastă, fiindcă mă îndoiesc că maghiarii din Harghita-Covasna au această marotă. Administrație în limba maghiară, școala în limba maghiară, spitalul în limba maghiară. Cred că au aceleași probleme ca românii. Probleme în sensul în care să trăiești bine, să fii prosper, sper să fii sănătos, să ai grijă de copii”, a conchis Bogdan Chirieac, în direct la Realitatea TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel