Europarlamentare 2019. Gavrilescu: UE are nevoie de o gamă mai largă de instrumente financiare care să stimuleze investiţiile private în inovare

Uniunea Europeană (UE) are nevoie de o gamă mai largă de instrumente financiare care să furnizeze stimulente pentru promovarea investiţiilor private în inovaţii tehnologice necesare, inclusiv finanţare sporită pentru cercetare-dezvoltare şi inovare, a declarat, luni, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, într-o conferinţă de presă comună cu comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cańete, susţinută la Palatul Parlamentului. 

"Pentru această reuniune ministerială am propus o agendă cu subiecte de actualitate şi de interes major pentru cetăţenii europeni: schimbările climatice, biodiversitatea şi managementul apelor. Îi mulţumesc pe această cale pentru tot sprijinul său domnului comisar european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Canete, alături de care am avut discuţii fructuoase în cadrul sesiunilor de lucru pe care le-am încheiat în urmă cu puţin timp. De asemenea, îi mulţumesc că pe întreaga Preşedinţie din ultimele cinci luni a fost alături de toţi colegii mei, aşa cum au fost alături toţi colegii Cabinetului comisarului european (...) Pe de altă parte, fiecare regiune are particularităţile sale socio-economice specifice pe care trebuie să le avem în vedere şi de care trebuie să ţinem cont. În cadrul Consiliului am agreat că avem nevoie de o gamă mai largă de instrumente financiare la nivelul Uniunii Europene care să furnizeze stimulente pentru promovarea investiţiilor private în inovaţii tehnologice necesare, inclusiv finanţare sporită pentru cercetare-dezvoltare şi inovare", a spus Gavrilescu. 

Ministrul român al Mediului a adăugat că dezbaterile de la Bucureşti vor trasa liniile de acţiune în Consiliul Uniuni Europene şi, totodată, va consolida poziţia României, atât la nivel european, cât şi internaţional. 

"Sunt convinsă că acest dezbateri vor trasa noi linii de acţiune în cadrul Consiliului Uniunii Europene şi vor consolida poziţia României la nivel european şi internaţional. Am discutat împreună cu omologii mei măsurile care vor fi luate la nivel european şi naţional pentru a stimula transformarea stilului nostru de viaţă şi crearea cadrului necesar pentru tranziţia către o societate neutră din punct de vedere al climei. Prioritatea mea, ca ministru al Mediului, dar şi ca cetăţean european, este reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră. Cum putem să facem acest lucru? Foarte uşor. Trebuie să avem în vedere reducerea consumului de energie. Totodată, reducerea utilizării anumitor produse cu amprentă de carbon mare. În mod indirect, alegerile cetăţenilor sunt importante pentru dezvoltarea unei economii circulare şi a unor noi modele de afaceri care pot determina crearea de noi locuri de muncă şi de creştere economică. Dezbaterile de astăzi au evidenţiat că trebuie să includem în acest proces nu doar cetăţeanul, ci să ne extindem la nivel întregii societăţi: factori de decizie, părţi interesate", a precizat Graţiela Gavrilescu. 

Aceasta a susţinut că Preşedinţia rotativă la Consiliul Uniunii Europene a reprezentat pentru România o oportunitate, dar şi o responsabilitate cu "rezultate concrete şi benefice pentru toţi cetăţenii europeni".

"Deţinerea Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, pentru prima dată în istoria sa europeană, a însemnat pentru România, deopotrivă, o mare oportunitate, dar şi o mare responsabilitate. În acest sens, am dovedit implicare şi seriozitate în a obţine la sfârşitul acestei preşedinţii rezultate concrete şi benefice pentru toţi cetăţenii europeni. Pot să afirm cu mândrie că Preşedinţia României a fost una de succes, lucru pe care îl pot confirma toţi colegii mei miniştri aflaţi azi aici, la Consiliul informal de Mediu de la Bucureşti", a afirmat ministrul de resort.

România găzduieşte, luni şi marţi, la Palatul Parlamentului, reuniunea informală a miniştrilor Mediului din statele membre ale Uniunii Europene (UE), în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE. 

Evenimentul este co-prezidat de viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, împreună cu ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Potrivit Ministerului Mediului, la reuniunea informală de la Bucureşti participă miniştrii pentru Mediu din statele membre UE, statele AELS şi statele candidate la aderarea UE, comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cańete, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, reprezentanţi ai Secretariatului General al Consiliului, directorul executiv al Agenţiei Europene de Mediu şi secretarul general al Biroului European de Mediu.

Agenda evenimentului din data de 20 mai a cuprins dezbaterea privind schimbările climatice "Soluţii inovative şi rolul cetăţenilor în asigurarea unui viitor cu emisii reduse de carbon: cum să fructificăm mai bine oportunităţile legate de stilul de viaţă, economie circulară, planificare spaţială etc.". În a doua sesiune de lucru a fost abordată tematica biodiversităţii - "Rezultatele IPBES asupra Evaluării Globale ale Biodiversităţii şi Serviciilor Ecosistemelor: Implicaţii pentru cadrul global şi al Uniunii Europene pentru biodiversitate post 2020".

Reuniunea va continua pe 21 mai cu cea de-a treia sesiune de lucru, pe tema managementului resurselor de apă - controlul poluării apei cu plastice/microplastice din râuri către mări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel