Urmărește emisiunea live


”Epoca arderii, pentru tutun și pentru combustibilii fosili, trebuie să se încheie” – concluzia raportului care acuză OMS că subminează lupta împotriva fumatului

foto ilustrativ Pixabay
foto ilustrativ Pixabay

„În timp ce politica de control a tutunului a rămas „înghețată în timp”, tehnologiile care nu ard tutunul și dovezile științifice care le susțin au avansat. Dispozitivele de vapat și produsele din tutun încălzit sunt semnificativ mai sigure decât țigările, deoarece furnizează nicotină fără ardere. Acest lucru le permite celor care nu pot sau nu doresc să renunțe la nicotină și la fumat să facă o schimbare.”, arată una dintre concluziile ultimului raport din seria „Global State of Tobacco Harm Reduction (GSTHR) / Starea globală a reducerii efectelor nocive ale tutunului”.

Raportul a fost prezentat în cadrul unui eveniment desfășurat online, chiar înainte de COP 9, reuniunea părților asupra Convenției Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Controlul Tutunului. Această convenție cadru a fost promulgată în 2005, când în întreaga lume erau 1,1 miliarde de fumător. Astăzi există în continuare 1,1 miliarde de fumători, conform OMS, iar 8 milioane de decese sunt legate de fumat anual.

Reducerea riscurilor asociate fumatului oferă o speranță acestor fumători. Dispozitivele de vapat, snus-ul, plasturii cu nicotină și produsele din tutun încălzit sunt mult mai sigure decât țigările, deoarece furnizează nicotină, dar nu ard tutunul. Acest lucru îi ajută pe cei care nu pot sau nu doresc să înceteze consumul de nicotină să renunțe la fumat și să treacă la un alt mod de consum a tutunului.

Harry Shapiro, autorul raportului, a declarat în cadrul evenimentului: „Lupta pentru reducerea celor opt milioane de decese pe an legate de fumat este acum subminată în mod activ de OMS și de instituția internațională de control a tutunului. Împreună, ei duc un ultim război împotriva industriei tutunului – pentru a abate atenția de la dovezile care arată că produsele cu nicotină, dar fără ardere, fără fum, pot aduce o contribuție semnificativă la reducerea numărului de decese.”

„Acest raport valoros expune modurile în care instituțiile internaționale au întors spatele dovezilor științifice”

Ethan Nadelmann, fondatorul Drug Policy Alliance, a declarat: „Dacă cei care domină discursul global privind controlul tutunului ar fi cu adevărat dedicați imperativelor de sănătate publică, principiile și politicile de reducere a efectelor nocive ar fi în centrul atenției. Acest raport valoros expune modurile în care instituțiile internaționale au întors spatele dovezilor științifice și drepturilor omului și politice ale sutelor de milioane de cetățeni ale căror vieți ar putea fi salvate prin produse mai sigure.”

„OMS și aliații săi din ONG-uri sunt încă angajați într-o luptă istorică împotriva industriei tutunului, în ciuda apariției noilor tehnologii”

OMS continuă să se opună politicilor de reducere a riscurilor asociate fumatului, iar controlul internațional al tutunului se concentrează tot mai mult pe interzicerea produselor mai sigure. Opoziția ideologică a acestui organism a distorsionat procesul de elaborare a politicilor la nivel global, când, de fapt, reducerea efectelor nocive este numită drept element de bază al controlului tutunului în cadrul FCTC și este cheia pentru programele care privesc consumul de droguri.

„Dovezile arată că produsele fără fum sunt semnificativ mai puțin riscante decât tutunul ars și joacă un rol important în reducerea efectelor nocive. Pentru OMS și aliații săi din ONG-uri, scopul controlului tutunului a trecut de la protecția împotriva tutunului și fumatului la protecția împotriva nicotinei în sine. „Misiunea” internațională de control a tutunului, de la protecția împotriva fumului de tutun și până la războiul împotriva nicotinei în toate formele sale, este deosebit de flagrantă; campania globală împotriva SNP este finanțată de interesele filantropice occidentale care își urmăresc propria agendă”, arată una dintre concluziile Raportului.

„Un obiectiv principal ar fi acela de a face o distincție clară între produsele care ard tutunul și cele fără fum”

„Controlul internațional al tutunului trebuie să se reorienteze pe obținerea de rezultate tangibile care să reducă decesele și bolile cauzate de fumat în rândul fumătorilor adulți. O revizuire radicală a FCTC este puțin probabilă și nici nu este necesară. Multe pot fi realizate prin recalibrare și schimbări în modul în care convenția este implementată la nivel național. Un obiectiv principal ar fi acela de a face o distincție clară între produsele cu nicotină combustibile și cele necombustibile, mai sigure”, se mai arată în Raport. 

„Reducerea riscurilor asociate fumatului oferă alternative fumătorilor adulți. Estimările GSTHR sugerează că 98 de milioane dintre ei s-au convertit deja. La COP9, delegațiile guvernamentale trebuie să recapete controlul și prevină interzicerea totală a nicotinei care ar însemna că mulți dintre aceștia ar reveni al fumat și multe alte milioane nu vor reuși niciodată să se lase.”, a spus profesorul Gerry Stimson de la KAC. „Epoca arderii, pentru tutun și pentru combustibilii fosili, trebuie să se încheie.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel