Bogdan Chirieac, după avertismentul fostului director CIA, privind folosirea armelor nucleare de către Rusia: Cea mai nefavorabilă situație pentru România

Bogdan Chirieac, după avertismentul fostului director CIA, privind folosirea armelor nucleare de către Rusia: Cea mai nefavorabilă situație pentru România / Foto: Pixabay, de Pete Linforth
Bogdan Chirieac, după avertismentul fostului director CIA, privind folosirea armelor nucleare de către Rusia: Cea mai nefavorabilă situație pentru România / Foto: Pixabay, de Pete Linforth

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarațiile făcute de fostul director CIA, David Petraeus.

Bogdan Chirieac a comentat declarațiile fostului director CIA, David Petraeus, care a afirmat că SUA și aliații săi ar distruge trupele Rusiei dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în Ucraina.

Bogdan Chirieac: David Petraeus, unul dintre cei mai capabili generali americani, cu rădăcini în România

"David Petraeus, după cum știți, este unul dintre eroii americani care a căzut pradă unui scandal de presă, a fost nevoit să demisioneze, general, a fost în teatrele de operațiuni, fost director CIA și cu rădăcini în România, în Maramureș. Petreuș- îi spune David Petraeus acum- dar ca să știm despre ce este vorba. Este unul dintre cei mai capabili generali americani. Presupun că declarația sa nu este făcută fără acordul foștilor șefi de la Pentagon, deci reprezintă un punct de vedere important al oficialilor americani, dar nu au vrut să facă ei această declarație. E ceva cu mult sens ce a spus domnia sa.

Atenție, dânsul vorbește despre o armă nucleară tactică, deci cu impact limitat, limitat la kilometri întregi, să ne înțelegem bine, și poluare radioactivă groaznică, dar el spune că acest lucru nu va declanșa imediat o ripostă a armelor nucleare strategice, cum ne putem aștepta. Practic ei încearcă să-l descurajeze pe Putin să folosească arma nucleară tactică.

În rest, este evident, cel puțin în acest moment, că Ucraina câștigă în lupta cu Rusia în eliberarea teritoriilor ocupate. Nu știu ce se va întâmpla prin decembrie, când cei 300.000 de mii de militari mobilizați în primă etapă vor ajunge pe front, deocamdată nu au echipamente să le dea, nu au armament, e clar că nu au armament performant, s-a văzut asta până acum, dar este o maree umană toxică și extrem de violentă cu care Ucraina se va confrunta în două luni de zile", a declarat Bogdan Chirieac, la Realitatea Plus. 

Scenarii posibile

Întrebat care sunt scenariile posibile, Bogdan Chirieac a răspuns: "Problema este că Putin poate detona o bombă nucleară tactică demonstrativ și americanii tot ne-au spus prin Washington Post, care citau surse tot așa oficiale și bine informate, că ar putea să o facă în Insula Șerpilor. Este cea mai nefavorabilă situație pentru România fiindcă Insula Șerpilor este la 40 de kilometri de țărmul românesc. Este posibil ca poluarea radioactivă să atingă Dobrogea, dacă nu și alte zone din România. Sigur că va atinge și Buceacul, va atinge și Odesa, dar, mă rog, acolo era război, iar noi suntem țară NATO. Și atunci, asta își punea întrebarea și David Petraeus, poluarea radioactivă, dacă va atinge o țară NATO, va fi suficient ca NATO să atace? Probabil că da".

Declarațiile fostului director CIA

SUA și aliații săi ar distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și și-ar scufunda flota de la Marea Neagră dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în țară, a avertizat duminică fostul director CIA și generalul în retragere David Petraeus, scrie The Guardian.

Petraeus a spus că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la escaladarea nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administrației au spus că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.

El a declarat pentru ABC News: "Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde conducând un efort NATO – unul colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, dar și fiecare navă din Marea Neagră". Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel