Băsescu: Fără banii băncilor din afară, nu s-ar susţine nici bugetul de cheltuieli pe 2011. Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor şi pensiilor

basescu deschidere
basescu deschidere

Preşedintele "Anul acesta, România a împrumutat de pe piaţa bancară internă 56 de miliarde de lei pentru a-şi acoperi cheltuielile bugetare şi a susţine deficitul. Asta înseamnă 13,2 miliarde de euro de pe piaţa internă, plus 2 miliarde de pe piaţa externă. Dacă fluxurile de capital oferite de băncile mamă spre a fi utilizate la băncile din România s-ar micşora, ţara ar fi în dificultate. N-am mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta. De aceea noi susţinem ca în procesul de capitalizare a băncilor din zona euro să se ţină cont şi de nevoia de a menţine fluxurilede capital către filialele din zona non-euro ale băncilor", a declarat Băsescu, citat de Mediafax.

Bugetul pe 2012 nu are prevăzută nicio majorare de salarii sau pensii

Bugetul pe anul viitor nu va avea prevăzută nicio mărire de salarii sau pensii, cel puţin până în iunie 2012.

"Una dintre variantele luate în calcul cu grad mare de posibilitate este ca proiectul de buget pentru anul viitor să nu includă pentru început, cel puţin până în semestrul II, nicio majorare de salarii şi pensii, urmând ca la sfârşitul lunii iunie 2012 să fie efectuată o nouă analiză a situaţiei economice, pe baza căreia să se decidă dacă pot fi aplicate în lunile rămase astfel de majorări, în funcţie de prognoza de venituri de la acel moment", au declarat surse oficiale.

Potrivit acestora, recomandarea transmisă Guvernului de către Comisia Europeană (CE), pe "căi neoficiale", este ca proiecţia bugetară să fie construită pe o creştere economică de circa 2% din PIB şi un deficit sub 3%, inclusiv pierderile companiilor de stat.

Legea responsabilităţii fiscale interzice efectuarea de majorări salariale cu şase luni înainte de alegeri, dar Guvernul ar putea justifica o eventuală derogare de la lege în 2012, an electoral, prin faptul că în cazul bugetarilor nu este vorba de majorări, ci de recuperări de salarii.

Citeşte şi:

Băsescu: Bugetul anului 2012 trebuie să fie extrem de prudent. În niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau de salarii

Jeffrey Franks: Creşterea salariilor din sistemul bugetar, condiţionată de continuarea disponibilizărilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel