Andreea Sava, lista alimentelor care măresc pofta de mâncare

Bianca Ştefan / 06 iul 2018 / 18:50 Salveaza PDF Comentarii
Alimente
Descriere foto: Alimente

Înfometarea nu este cheia unei diete de slăbire de succes, ci alegerea inteligentă a alimentelor. Andreea Sava, de la Antena 3, ne prezintă pe blogul personal alimentele care nu ne induc foamea și ne fac să mâncăm mai mult.

Alimentele pot fi împărțite pe categorii. Iată care sunt acestea:
1. Alimentele bogate în zahăr

Iar aici includem dulciurile, băuturile carbogazoase, cerealele care nu sunt integrale, produsele din făină albă sau mălai foarte procesat, care au încărcătură glicemică mare.

Explicația este că zahărul vine și cu 4kcal la fiecare gram dar, pentru a fi arse aceste calorii, organismul are nevoie și de vitamine, magneziu și crom, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Revoluția în bucătărie”. Așa că le va “mătura” din altă parte și îți va cere altele în loc. Bineînțeles că tu vei mânca ce ai la îndemână, nu neapărat alimente care conțin nutrienții de care ai nevoie. Voi dezvolta puțin mai jos cum te bagă asta într-o spirală care te va face să mănânci tot mai mult.

Soluția este înlocuirea zahărului cu variantele sănătoase, adică sucanat (sucul din trestie integral deshidratat), steviozidă, miere dar cu amendamentul că devine toxică la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius deci trebuie adăugată în băuturi după ce s-au răcit și eu mai folosesc și zahăr brut.

De asemenea, mâncați doar cereale integrale, făinoase tot din făină integrală, eventual amestecată cu hrișcă sau din alte cereale decât grâu sau porumb.

2. Cele care conțin îndulcitori artificiali

Da, știu că scopul lor este tocmai acela de a nu îngrășa. Tot profesorul Mencinicopschi, însă, explică faptul că aceștia dau senzația de dulce dar organismul așteaptă și acele 4 kcal/g pe care le primește în cazul zahărului. Ele nu vin așa că intră în acțiune mecanismul de autoreglare al creierului care cere sistemului digestiv să le ia din alte alimente (gen pâine, orez, cartofi) doar că va lua mai mult de atât și va avea și tendința de a face depozite, simțindu-se practic atacat. Și iarăși veți mânca mai mult, așa cum am explicat și mai sus. Da, organismul nostru se comportă cam ca o fortăreață. Efectul va fi că e posibil chiar să vă îngrășați mai tare decât cu zahărul.

3. Alimentele cu așa numitele calorii goale

Din seria chipsuri, pufuleți și tot felul de ronțănele care au aport caloric uriaș dar nu vin și cu alți nutrienți de care organismul are nevoie pentru a arde aceste calorii. Corpul, desigur, le va lua din ce are și, așa cum am explicat mai sus, va cere înlocuirea lor.

Așa apar diverse carențe pe care nu vom ști să le interpretăm ci le vom traduce în diverse pofte, pentru sărat, dulce, gras sau prin apetit exagerat, în general. Satisfacerea poftelor nu va duce la rezolvarea problemei, evident, ci doar la agravarea ei.

Soluția este, desigur, să nu mai mâncăm aceste alimente, pe cât posibil, și să-i dăm organismului nutrienții de care are nevoie. Cum vă dați seama ce vă cere de fapt corpul? 

4. Produsele de tip fast-food, pizza, patiserie, produsele procesate sau batoanele energizante

Procesarea, în general, scade cantitatea de nutrienți a produselor respective. Și ajungem la problema de la punctul anterior. Cele dietetice, de multe ori, nu conțin cantitatea necesară de calorii pentru a induce senzația de sațietate plus că nu au aport de fibre, foarte importante și ele pentru a te simți sătul.

Produsele de tip fast-food sau pizza conțin o combinație-bombă de blat sau chiflă din făină albă, despre care am vorbit mai sus, brânză și cărnuri procesate, plus grăsimi hidrogenate. Acest amestec va deregla glicemia dar și hormonii responsabili cu senzația de sațietate și zonele din creier care o reglează.

Patiseria este, iarăși, o combinație săracă în nutrienți dar bombă calorică de făină albă și grăsimi hidrogenate.

5. Alcoolul

Este foarte bogat în calorii și, iarăși, fără nutrienți. Mecanismul l-am descris mai sus. Nu degeaba din bătrâni există obiceiul să bei o tărie înainte de masă pentru a “deschide pofta de mâncare”. Este cât se poate de adevărat.

Mai multe detalii AICI.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26