Afacerea ISO, un tun de 10 milioane de euro tras de CNAS

duta
duta

Casa Națională de Asigurări de Sănătate demonstrează că se pot face bani frumoși, chiar în vreme de criză, cu condiția să-i poți obliga pe alții să plătească.

Farmaciștii vor fi siliți, deoarece Casa se află într-o poziție de forță în relația contractuală cu aceștia, să cheltuie câteva mii de euro pentru a obține un certificat ISO 9000, complet inutil. Banii se duc în buzunarele unor firme private, care pot aduna în total peste 10 milioane de euro, de la circa 4800 de farmacii aflate în contract cu Casele de Asigurări. Obligația de a avea ISO 9000 va fi impusă farmaciștilor prin Contractul Cadru pe 2011. Colegiul Farmaciștilor susține că nicăieri în lume aceste certificate nu sunt obligatorii, farmaciile fiind autorizate după reguli foarte stricte de practică farmaceutică, supervizate de autoritățile publice. Inspecția Farmaceutică, fiind de stat, nu poate face profit, ca distribuitorii de certificate ISO.

Legăturile autorităților sanitare cu furnizorii acestora nu sunt noi. Și Ministerul Sănătății vrea să-i ajute pe cei care eliberează certificate de calitate, obligând instituțiile sanitare care vor să desfășoare studii clinice să se autorizeze ISO. Mulți medici cred că firmele furnizoare de certificate ISO sunt localizate mai ales în Ardeal, ori au patroni unguri, ceea ce explică insistența UDMR și a lui Cseke Attila pe această temă. Medicii și firmele farmaceutice au demonstrat că aceste autorizări nu sunt necesare, întrucât există instituții de reglementare specifice în domeniu, inclusiv supervizare la nivel european. Procedura nu e doar costisitoare, dar va bloca, practic cercetarea timp de câteva luni, iar rezultatele deja obținute se vor pierde.

Cât despre afacrea ISO de la CNAS, farmaciștii se tem că Laurențiu Duță, președintele instituției, va proceda la fel ca în cazul creanțelor, când a încercat să impună o singură bancă agreată de domnia sa pentru factoring, la un nivel al comisionului considerat prea mare de către toți actorii economici implicați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel