Vizita lui Ponta, un semn că epoca Gitenstein s-a încheiat. Corespondență din Washington, de la Bogdan Chirieac

Ponta SUA 2.jpeg
Ponta SUA 2.jpeg

Aflat la Washington, pentru a reflecta vizita premierului Victor Ponta în SUA, analistul Bogdan Chirieac a transmis următoarea relatare pentru DCNews:

„De mai bine de 20 de ani, am participat la vizitele efectuate în America de către Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Adrian Năstase. Acum, am dorit să merg împreună cu premierul Victor Ponta la Washington pentru a încerca să aflu ce ne rezervă viitorul, inclusiv politic, în 2014 și în anii care vin.

Întâlniri cu cele mai importante firme ale Americii

Din capul locului, Victor Ponta a pornit vizita business oriented. Și a avut și interlocutori: Exxon, Chevron, Motorola, HP, IBM... . La Camera de Comerț Americano-Română au mai fost prezente încă 20 de firme americane.

S-a vorbit atât de frumos despre România, încât am crezut că este vorba despre o altă țară. Agricultura, IT-ul, energia, potențialul turistic au fost domenii lăudate de americani cu mai multă pricepere decât în pliantele de prezentare făcute la București.

După atâția ani de democrație, am mai puține naivități decât în 1990. Probabil, dacă nu s-ar fi descoperit rezerva de gaze de șist în România și rezervele din Marea Neagră, Chevron și Exxon nu s-ar fi întâlnit, la cel mai înalt nivel, cu niciun oficial român.

Acum însă, relația româno-americană a atins o masă critică și aș aminti doar: scutul de la Deveselu, baza de la Kogălniceanu, războaiele din Irak și Afganistan, evacuarea militarilor americani prin Constanța. Practic, după cum a spus premierul Ponta, "relațiile politice și militare sunt la cel mai înalt nivel din istorie. Rămâne să ne ocupăm de cele economice".

Sfârșitul erei Gitenstein

De remarcat că, după declarațiile fostului ambasador SUA la București, Mark Gitenstein, făcute anul trecut, multe împotriva României și a poporului român, nu mă așteptam să găsesc la Washington o asemenea deschidere.

Mai mult, luând masa cu americani buni cunoscători ai realităților românești, aceștia mi-au mărturisit că și pentru ei perioada serviciului ambasadorului Gitenstein a fost de neînțeles.

Mâine, premierul Ponta urmează să aibă întâlnirile politice de la Casa Albă. Luni,  totul s-a învârtit în jurul economicului, al discuțiilor pragmatice, al modului în care se pot face afaceri în România. Marți vom afla, însă, ce candidat vom avea la Președinție, anul viitor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel