Viktor Orban: Ungaria susţine statutul de candidat la UE pentru Republica Moldova

Viktor Orban: Ungaria susţine statutul de candidat la UE pentru Republica Moldova - Foto Agerpres
Viktor Orban: Ungaria susţine statutul de candidat la UE pentru Republica Moldova - Foto Agerpres

Premierul ungar Viktor Orban a salutat planul guvernului Republicii Moldova de a obţine statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, într-o convorbire telefonică avută joi cu omologul său moldovean, Natalia Gavriliţa, transmite MTI. 

Ungaria va sprijini integrarea Moldovei în UE pe tot parcursul procesului de aderare, a spus şeful guvernului ungar, potrivit şefului biroului său de presă, Bertalan Havasi.

Cei doi premieri au vorbit şi despre situaţia din Ucraina, inclusiv despre criza refugiaţilor, menţionând că ambele lor ţări se învecinează cu Ucraina şi ajută sute de mii de persoane care fug din calea războiului, a declarat Havasi pentru MTI.

Orban şi Gavriliţă au lăudat, de asemenea, legăturile istorice dintre ţările lor şi şi-au exprimat sprijinul pentru stimularea în continuare a cooperării bilaterale în domeniul economic şi al formării profesionale, a adăugat Havasi.

Citește și - Ministrul ungar de externe: Este o rușine a celor de la Bruxelles că extinderea UE nu a progresat deloc în ultima vreme

Ministrul de externe de la Budapesta spune că este o rușine a celor de la Bruxelles faptul că Uniunea Europeană nu a progresat deloc în utlima vreme.

Este o ruşine a celor de la Bruxelles că extinderea UE nu a progresat deloc în ultima vreme, în ciuda faptului că integrarea Balcanilor de Vest ar îmbunătăţi atât situaţia de securitate, cât şi competitivitatea economică, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Podgorica.

La conferinţa de presă comună cu ministrul muntenegrean de externe, Ranko Krivokapic, şeful diplomaţiei ungare a spus că UE se confruntă cu serioase provocări economice şi de securitate: războiul din Ucraina şi sancţiunile au dus la inflaţie, iar ratele dobânzilor, preţurile la energie şi la mărfuri au explodat pur şi simplu, scrie în comunicatul ministerului de externe.

Szijjártó a subliniat că, în această situaţie, comunitatea europeană ar trebui să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a reduce riscurile de securitate şi pentru a păstra competitivitatea economiilor europene.

“Noi cunoaştem o măsură care ar îndeplini aceste două obiective, în acelaşi timp: integrarea Balcanilor de Vest, care a fost întotdeauna în interesul Europei, dar care în situaţia prezentă a devenit literalmente vitală”, a afirmat ministrul.

Szijjártó, favorabil față de acțiunile NATO

Péter Szijjártó a declarat că NATO a recunoscut deja aspectul de securitate al acestui lucru, motiv pentru care a aprobat aderarea a trei state în regiune, însă ar fi timpul ca şi UE să recunoască importanţa acestei regiuni cu nişte economii într-o creştere dinamică.

“Sinceri să fim, noi considerăm că acest lucru este ruşinos; este o ruşine a celor de la Bruxelles că extinderea Uniunii Europene nu a progresat absolut deloc în ultima vreme”, a subliniat oficialul ungar. Cu Muntenegru, de exemplu, au fost deschise toate cele treizeci de capitole de negociere, dar în ultimii cinci ani nu a fost închis nici măcar unul, a adăugat Szijjártó.

“Considerăm că acest lucru este o lipsă de respect faţă de Muntenegru şi faţă de poporul muntenegrean. La fel, considerăm că este o lipsă de respect şi ipocrizie mare de care dau dovadă, în această privinţă, unele dintre statele europene. La nivel declarativ, acestea sunt mereu în favoarea extinderii, însă atunci când ne aflăm doar noi 27 în spatele uşilor închise, spun de ce anume nu este posibilă aderarea în următorii ani”, a spus şeful diplomaţiei ungare.

Politicianul a explicat că primirea acestei ţări ar fi uşoară şi nu ar prezenta niciun risc, deoarece este vorba despre un stat membru NATO, care utilizează moneda euro şi a cărei populaţie reprezintă aproximativ 0,12% din populaţia comunităţii europene.

În cele din urmă, Szijjártó a subliniat că din cauza războiului din Ucraina, coridoarele de transport est-vest au devenit dificil de utilizat, şi cu siguranţă acest lucru nu se va schimba în anii următori, astfel că rutele comerciale sud-nord devin mai importante, printre care şi renovarea liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel