Victor Ponta: Mi-aș depune mandatul de prim-ministru, dacă Klaus Iohannis...

Premierul Victor Ponta a declarat, în exclusivitate, la DC NEWS LIVE, că va fi de acord să-și pună mandatul de premier pe masa lui Klaus Iohannis, cu o singură condiție. 

Premierul Victor Ponta a declarat, la DCNEWS LIVE, că "era un lucru pe care l-aș fi făcut cu siguranță dacă niște tradiții care există în țările occidentale s-ar aplica și la noi. Adică, mai direct, și le-am spus și colegilor mei. Dacă aș avea garanția că domnul președinte în funcție Traian Băsescu sau viitorul președinte Klaus Iohannis, eu mă duc mâine și depun mandatul de prim-ministru și spune 'am înțeles, numesc un prim-ministru de la coaliția actuală', eu asta aș face, ar fi foarte bine să numim un nou prim-ministru. Noi trăim încă în tradiția politică românească, în care președintele, chiar peste o majoritate parlamentară, să zică, nu, dom'ne, eu numesc de la mine și atunci ce ar fi numit, cum se face, nu știu. Eu știu un singur lucru, am primit acest mandat în 2012 ca și USL cu un program politic de guvernare, de care până acum ne-am ținut, dar mai sunt multe lucruri de făcut, în 2015-2016, și cât timp această majoritatea funcționează, trebuie să ne ducem și să ne concentrăm pe guvernare". 

Dacă domnul Iohanis ar numi un premier de la actuala coaliție, v-ați depune mandatul?

Victor Ponta: Așa ar fi normal, pentru că, dincolo de actul de guvernare, pe care-l apreciez ca îndeplinind punctele esențiale în primii doi ani, însă, dacă ar exista unei majorități clare până-n 2016, am punea să continuăm cu un alt prim-ministru.

Asta înseamnă că pe 22 decembrie, dacă domnul Klaus Ionannis spune 'domnule Ponta, aștept să vă depuneți mandatul, voi numi un alt prim-ministru tot din coaliția actuală', dumneavoastră l-ați depune? 

Victor Ponta: Da, în aceste condiții, da. (...) O asemenea discuție dacă ar exista, da, cred că putem continua cu aceeași majoritate, cu un alt program, cu un alt prim-ministru. 

Spuneți că aveți mandatul dumneavoastră de prim-ministru pe masa președintelui ales Klaus Iohannis?

Victor Ponta: Am spus ieri la partid acest lucru, că au mandatul meu și de președinte al partidului, pentru că încheiat un nou ciclu electoral și în martie, aprilie, când va fi congresul, va fi aleasă o nouă conducere. Și o spun și acum, le-am spus-o și colegilor mei, că ideea guvernării nu este legată de persoana mea, ci de majoritate, de programul politic și de voturile pe care le-am obținut în 2012. 

Întrebat despre cine l-ar putea înlocui, Victor Ponta a mai spus că: "Nimeni nu-i de neînlocuit. Nu am exemple concrete pentru că n-am discutat de așa ceva". 

Vezi AICI interviul integral

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel