Raport EY: Urbanizarea şi oraşele mari vor fi generatoarele de creştere economică în pieţele cu creştere rapidă

Pieţele cu creştere rapidă şi-au încetinit rata de dezvoltare faţă de ultima decadă, totuşi, ratele încep să îşi revină, aşteptându-se o creştere de 4,5% anul viitor, conform celui mai recent raport Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF), publicat de EY. Raportul reprezintă o analiză trimestrială pentru 25 de pieţe care devin tot mai importante pe plan global în termen de pondere în economia mondială, influenţă şi oportunităţi de afaceri oferite marilor corporaţii.

Pieţele cu creştere rapidă şi-au încetinit rata de dezvoltare faţă de ultima decadă, totuşi, ratele încep să îşi revină, aşteptându-se o creştere de 4,5% anul viitor, conform celui mai recent raport Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF), publicat de EY. Raportul reprezintă o analiză trimestrială pentru 25 de pieţe care devin tot mai importante pe plan global în termen de pondere în economia mondială, influenţă şi oportunităţi de afaceri oferite marilor corporaţii.

Pieţele cu creştere rapidă şi-au revenit într-o oarecare măsură după dificultăţile financiare înregistrate în a doua jumătate a anului 2013 şi la începutul lui 2014, iar datorită populaţiei în creştere accelerată, investiţiilor solide şi adoptării rapide de tehnologii noi, aceste pieţe vor continua să crească rapid pe termen mediu.

În unele economii continuă să existe provocări de natură geopolitică, ca de exemplu conflictul în desfăşurare din Ucraina, care este de natură să altereze perspectivele de creştere în zona emergentă a Europei. Mai mult, instabilitatea din Irak a adus riscurile geopolitice în prim-plan şi exercită presiune asupra preţului petrolului. Pe de altă parte, în economii precum India şi Indonezia s-au instalat la putere noi lideri politici, cu referinţe solide în materie de guvernare, lideri de la care se aşteaptă implementarea de schimbări care să accelereze creşterea economică.

Urbanizarea şi tehnologiile noi măresc potenţialul de creştere

Conform raportului, rezultatul economic agregat al celor mai mari 150 de oraşe din China se va tripla, de la 8 trilioane USD astăzi, la 25 trilioane USD până în 2030. Planul de dezvoltare urbană al Chinei, dat publicităţii în martie de către guvernul Chinei, pune consumatorul urban la baza dezvoltării şi prevede ţinte ambiţioase de îmbunătăţire a infrastructurii de cale ferată, reducere a poluării şi adaptare a oraşelor la nevoile noilor generaţii.

Creştere exponenţială a oraşelor

Se estimează că, până în 2030, peste două treimi din populaţia Chinei, Indoneziei, Nigeriei şi Ghanei vor locui în oraşe, în timp ce populaţia din Lagos va creşte cu 13 milioane. La acel moment, un procent de 40% din cele mai mari 50 de oraşe ale lumii (pe baza PIB-ului) se va regăsi în China. În afara Chinei, oraşele Jakarta, Istanbul şi Sao Paulo se vor număra printre cele mai importante douăzeci de oraşe din lume în termeni de rezultate economice.

În America Latină, se estimează că, între 2013 şi 2030, PIB-ul Mexico City va creşte cu peste 60% - o creştere mai rapidă decât a multor oraşe europene şi japoneze. De asemenea, se vor înregistra schimbări extraordinare din punct de vedere al sectoarelor economice prezente în oraşele de pe pieţele cu creştere rapidă. Producţia se va extinde în oraşe care dispun de spaţii de creştere, în vreme ce serviciile financiare se vor accelera în oraşe precum Beijing, Mumbai şi Lagos. Producţia industrială din oraşe cu limitări de spaţiu, precum Hong Kong, Shanghai, Seul, Bangkok şi Sao Paulo, unde terenurile şi forţa de muncă sunt relativ scumpe, va avea o dinamică mult mai lentă decât în alte oraşe, precum Jakarta.

Mexic, Indonezia şi China, printre alte ţări, folosesc această oportunitate ca să lanseze planuri de reformă ambiţioase, ce includ tehnologii sustenabile şi trecerea de la concentrarea pe producţia intensivă la alte sectoare economice.

Cerere în creştere pentru servicii de sănătate şi educaţie

Diversele tendinţe demografice din oraşele aflate în ţările cu dinamică de creştere pozitivă aduc cu ele provocări şi oportunităţi. Pentru ţări precum Rusia, Polonia, Coreea de Sud şi China, se estimează că, până în anul 2030, vor fi mai puţin de cinci angajaţi care să susţină o persoană în vârstă. Prin contrast, se estimează că India, Indonezia, Egipt şi Africa de Sud vor avea aproape zece angajaţi pentru fiecare persoană în vârstă care are nevoie de susţinere financiară.

Pentru toate ţările cu dinamică de creştere pozitivă, acest fapt reprezintă o provocare în termeni de planificare a serviciilor publice urbane. Populaţia activă din Mumbai este estimată să crească cu o treime până în 2030, în timp ce acelaşi tip de populaţie, va scădea cu 7% într-un oraș precum Tokio.

Îmbătrânirea populaţiei se va adăuga la presiunile exercitate asupra serviciilor de sănătate ale oraşelor din Rusia, Polonia şi Coreea de Sud. În plus, poluarea în creştere şi congestiile urbane reprezintă un motiv serios de îngrijorare în multe oraşe asiatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel