EXCLUSIV  Prof. dr. Irinel Popescu atrage atenția după cazul unei studente care are cancer gastric / video

Fotografie creată de Felipe Cespedes, de la Pexels
Fotografie creată de Felipe Cespedes, de la Pexels

Prof. dr. Irinel Popescu a vorbit la emisiunea "Academia de Sănătate" pe care o realizează la DC News TV despre cazul unei studente la Medicină care are cancer gastric. 

În cadrul ediției "Supraspecializarea în chirurgia oncologică" a emisiunii "Academia de Sănătate" de la DC News TV, prof. dr. Irinel Popescu a dezvăluit câteva detalii din cazul unei studente la Medicină de 21 de ani, care s-a internat recent la Institutul Clinic Fundeni. 

"În aceste zile s-a internat la Spitalul Fundeni o tânără studentă la Medicină, 21 de ani, a cărei mamă a murit de cancer gastric și care, la această vârstă, vine cu un cancer gastric, cu ascită și probabil carcinomatoză peritoneală.", a spus prof. dr. Irinel Popescu.

În acest sens, prof. dr. Irinel Popescu a atras atenția că oamenii "cu antecedente familiale sunt primii vizați care ar trebui să-și facă studiu al genomului și o analiză a genomului, se identifică gena specifică - ea există și în cazul cancerului gastric."

"La această fată, gastrectomia profilactică ar fi fost categoric indicată.", a adăugat el. 

"La nivel internațional, s-au făcut suficient de multe gastrectomii profilactice atunci când într-o familie cu antecedente s-a găsit prezentă gena care expune la un risc foarte crescut de cancer. Acest tip de chirurgie profilactică va fi din ce în ce mai prezent în medicină.", a conchis prof. dr. Irinel Popescu la DC News. 

VEZI ȘI: Angelia Jolie și cancerul de sân. Prof. dr. Silviu Constantinoiu: Nu știu dacă româncele sunt pregătite / video

În aceeași ediție a emisiunii "Academia de Sănătate", prof. dr. Silviu Constantinoiu a vorbit despre "cazul recent al Angelinei Jolie, ale cărei rude apropiate, mamă, soră, bunică, aveau cancer de sân". 

"Se studiază la această oră genele BRCA1 și BRCA2. Dacă ele sunt pozitive, există 80% șanse ca pacienta să dezvolte cancer de sân și 45% șanse de a dezvolta cancer ovarian.", a declarat prof. dr. Silviu Constantinoiu. 

Totuși, "problema se pune în felul următor: Dacă e o femeie tânără care are mama cu cancer de sân, bunica cu cancer de sân, sora cu cancer de sân și ea are gena BRCA1, BRCA2 pozitivă, îi poți propune o mastectomie subcutanată bilaterală pentru a preveni un cancer de sân?"

"Nu știu dacă la noi în țară femeia este pregătită pentru așa ceva.", a adăugat prof. dr. Silviu Constantinoiu.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel