EXCLUSIV  Angelia Jolie și cancerul de sân. Prof. dr. Silviu Constantinoiu: Nu știu dacă româncele sunt pregătite / video

Fotografie creată de Anna Tarazevich, de la Pexels
Fotografie creată de Anna Tarazevich, de la Pexels

Prof. dr. Silviu Constantinoiu a vorbit la emisiunea "Academia de Sănătate" de la DC News TV, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, despre chirurgia oncologică și, în speță, despre cazul Angelinei Jolie, care ar putea pune româncele pe gânduri. 

În cadrul ediției de luni, 10 ianuarie, a emisiunii "Academia de Sănătate", realizată de prof. dr. Irinel Popescu la DC News TV, prof. dr. Silviu Constantinoiu a vorbit, printre altele, și despre "cazul recent al Angelinei Jolie, ale cărei rude apropiate, mamă, soră, bunică, aveau cancer de sân". 

"Se studiază la această oră genele BRCA1 și BRCA2. Dacă ele sunt pozitive, există 80% șanse ca pacienta să dezvolte cancer de sân și 45% șanse de a dezvolta cancer ovarian.", a declarat prof. dr. Silviu Constantinoiu. 

Totuși, "problema se pune în felul următor: Dacă e o femeie tânără care are mama cu cancer de sân, bunica cu cancer de sân, sora cu cancer de sân și ea are gena BRCA1, BRCA2 pozitivă, îi poți propune o mastectomie subcutanată bilaterală pentru a preveni un cancer de sân?"

"Nu știu dacă la noi în țară femeia este pregătită pentru așa ceva.", a adăugat prof. dr. Silviu Constantinoiu.

De asemenea, el a mai atras atenția asupra faptului că, din câte știe, în Statele Unite ți se spune "*Ai gena BRCA pozitivă, ai riscul de 80% de a face un cancer de sân, îți propunem o mastectomie cu reconstrucție suportată de CAS. Dacă nu ești de acord și vei face boala, vei suporta costul total."

"În afară de costuri, evident că și pronosticul este cu tot altul dacă terapia intervine când boala deja s-a diagnosticat și când, de multe ori, e târziu sau prea târziu.", a completat prof. dr. Irinel Popescu. 

Actriţa Angelina Jolie a dezvăluit, în urmă cu mai mulţi ani, că a fost nevoită să recurgă la o operaţie preventivă de dublă mastectomie. Într-un articol intitulat "Opţiunea mea medicală", publicat în New York Times, actriţa a spus că a decis să facă această operaţie din cauză că poartă o genă "defectuoasă" care îi creşte riscul de cancer ovarian şi de sân.

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Efectul "Angelina Jolie" în testele genetice. Conferențiar Cristina Popescu: Exemplu puternic! Toată lumea are un risc pentru un cancer

Conferențiar Cristina Popescu, doctor în biologie moleculară și doctorand în genetică medicală şi manager de produs Oncogenetică la AMS Laborator Genetic, a vorbit, într-un dialog cu Val Vâlcu, despre exemplul pe care l-a dat Angelina Jolie şi despre efectele pe care le-a avut această decizie luată de către cunoscuta actriţă. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel