EXCLUSIV  Primul transplant hepatic în spital privat în România. Prof.dr. Irinel Popescu: S-a făcut de la un donator în VIAȚĂ

Acad. Prof. Univ Dr. Irinel Popescu - șef al Centrului de Excelență în Boli Hepatice Sanador - a vorbit, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, despre primul transplant hepatic realizat într-o clinică privată în România, dar şi despre inovaţia pe care a adus-o această operaţie, dat fiind faptul că transplantul s-a realizat de la o persoană în viaţă. 

"Primul transplant hepatic într-un spital privat este un transplant de la un donator în viaţă. Asta arată un lucru. În această situaţie, spitalul privat nu a competiţionat în niciun fel cu sistemul public, ceea ce s-ar fi întâmplat dacă donatorul era în moarte cerebrală. Deocamdată, s-a putut lua în consideraţie şi s-a şi făcut doar un transplant de la un donator în viaţă. Evident, e mai complicat şi necesită expertiză mai mare decât în cazul unui donator în moarte cerebrală. A fost făcut cu finanţarea exclusivă a spitalului privat, o investiţie pe care spitalul Sanador a făcut-o.", a explicat Acad. Prof. Univ Dr. Irinel Popescu. 

"Sunt impedimente. Programele bune au fost închise"

"În România, transplantul de la donatori în viaţă nu e foarte des întâlnit. La fel e şi la nivel internaţional. Doar trei ţări sunt lideri în această categorie, adică Japonia, Coreea de Sud şi Turcia. În rest, din păcate, nicio ţară din lume nu a dezvoltat acest tip de transplant, aşa cum ar merita să fie. 

Sunt şi câteva impedimente. La primitori, există şi decese, dacă starea este gravă. Dar în transplantul de la donator în viaţă, când donatorul este foarte sănătos, există la nivel internaţional câteva decese. Din această cauză, unele programe foarte promiţătoare au fost închise.", a mai spus acesta. 

Mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel