Organismul ASEAN pentru drepturile omului cere Singapore oprirea execuţiilor

[] []

29 iul 2019 / 11:09
Salveaza PDF Comentarii

Asociaţia Interguvernamentală pentru Drepturile Omului a ASEAN (AIHCR) a cerut Singapore să oprească execuţiile iminente a cel puţin 10 deţinuţi, potrivit unui comunicat publicat luni şi citat de DPA. 

Pedeapsa cu moartea 'încalcă drepturile omului, în special dreptul la viaţă şi libertate faţă de tortură sau execuţii inumane şi degradante', a declarat Eric Paulsen, reprezentantul Malaeziei în blocul regional asiatic. Ambele aceste drepturi sunt înscrise în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Declaraţia ASEAN privind Drepturile Omului, a notat el.

'În timp ce efectele distructive ale drogurilor dure asupra societăţii sunt clare, (...) reţelele de droguri rămân neatinse de lege', potrivit comunicatului. Paulsen a criticat de asemenea aşa-numitul 'Certificat de asistenţă substanţială' din Singapore - o regulă ce acordă instanţelor posibilitatea de a nu renunţa la pedeapsa cu moartea, cu condiţia ca procurorul general să decidă că deţinutul 'a fost asistat în mod substanţial' în investigaţii.

Procedura 'acordă puterea arbitrară de a decide (...) dacă persoana urmărită penal poate fi de asemenea executată', a spus Paulsen. 'O astfel de putere de veto ofensează principiile de bază ale corectitudinii şi justiţiei', a adăugat el. Un raport Amnesty International din 2019 arată că 13 execuţii au avut loc în Singapore în 2018, dintre care 11 având legătură cu infracţiuni legate de droguri. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26