O treime dintre angajaţi ar fi dispuşi să permită accesul la datele personale angajatorilor, arată raportul PwC Future of Work

Tipul de date personale folosite de retaileri şi companiile de publicitate pentru a personaliza ofertele de vânzare ar putea fi utilizate în viitor şi de angajatori, conform studiului PwC Future of Work. Raportul ‘The future of work: A journey to 2022’ arată că aproape o treime dintre angajaţi ar permite accesul angajatorilor la datele personale, cum ar fi profilurile de social media. Aceste informaţii ar putea fi folosite de angajatori pentru a înţelege mai bine ce anume îi motivează pe angajaţi, raţiunile pentru care şi-ar schimba locul de muncă şi factorii care ar putea duce la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă din perspectiva angajatului.

Tipul de date personale folosite de retaileri şi companiile de publicitate pentru a personaliza ofertele de vânzare ar putea fi utilizate în viitor şi de angajatori, conform studiului PwC Future of Work. Raportul ‘The future of work: A journey to 2022’ arată că aproape o treime dintre angajaţi ar permite accesul angajatorilor la datele personale, cum ar fi profilurile de social media. Aceste informaţii ar putea fi folosite de angajatori pentru a înţelege mai bine ce anume îi motivează pe angajaţi, raţiunile pentru care şi-ar schimba locul de muncă şi factorii care ar putea duce la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă din perspectiva angajatului. 

PwC anticipează că această modalitate de monitorizare a datelor personale ale angajaţilor va deveni din ce în ce folosită de companii în următorii 10 ani ca urmare a intrării pe piaţa muncii a Generaţiei Y (cu aproximaţie, cei născuţi între 1980 şi 2000) – având în vedere că, până în 2020, această generaţie va alcătui jumătate din forţa de muncă globală, ceea ce va schimba atitudinile în privinţa utilizării tehnologiei informaţiei şi a datelor personale. Studiul arată că generaţia mai tânără este mult mai deschisă în privinţa accesului angajatorilor la datele lor personale, 36% dintre cei chestionaţi declarând că ar fi dispuşi să-şi dea acordul pentru folosirea acestor date.

 Raportul PwC propune câteva scenarii pentru cum ar putea arăta viitorul relaţiilor de muncă, pe baza unui sondaj la care au răspuns 10.000 de angajaţi şi 500 de specialişti în resurse umane din întreaga lume. Tehnologia informaţiei este percepută ca fiind principalul factor care va transforma piaţa muncii în următorii 5 până la 10 ani, înaintea schimbărilor demografice, evoluţiei economiei şi disponibilităţii resurselor. 58% dintre specialiştii în resurse umane chestionaţi declară că se pregătesc pentru această schimbare, în timp ce un sfert spun că sunt deja pregătiţi. 

“Întocmai precum retailerii şi firmele de publicitate folosesc datele consumatorilor, monitorizând activităţile acestora online şi conturile de social media pentru a personaliza experienţa de consum, organizaţiile ar putea începe în curând să utilizeze datele personale ale angajaţilor (cu permisiunea acestora) pentru a personaliza şi anticipa chestiuni legate de performanţă şi retenţie. Acest tip de analiză de date ar putea include şi monitorizarea în timp real a sănătăţii angajaţilor, cu sfaturi proactive privind menţinerea şi îmbunătăţirea sănătăţii pentru a reduce zilele de concediu medical”, a declarat Horaţiu Cocheci, Liderul echipei de Servicii de Consultanţă pentru Resurse Umane, PwC România.

„Studiile noastre relevă faptul că angajaţii sunt mai deschişi în a-şi comunica datele personale decât se anticipa. Angajaţii care fac parte din Generaţia Y sunt cei mai deschişi în a permite accesul angajatorilor lor la datele personale, ceea ce înseamnă că monitorizarea de acest tip ar putea deveni rutină în următorii ani. Echipele de resurse umane  se pregătesc deja pentru aceste schimbări şi folosesc din ce în ce mai mult analiza de date pentru a găsi atât oportunităţile de retenţie cât şi problemele legate de performanţă. Provocarea cea mai mare pentru specialiştii în resurse umane va fi de a convinge angajaţii că beneficiile vor fi pe măsura preţului plătit prin oferirea accesului şi monitorizarea datelor lor personale”, a adăugat Horaţiu Cocheci.

În timp ce studiile arată că majoritatea angajaţilor (64%) cred că tehnologia avansată duce la îmbunătățirea perspectivelor de angajare, 12% sunt îngrijoraţi de impactul pe care l-ar avea asupra locurilor lor de muncă. De exemplu, un sfert sunt îngrijoraţi de faptul că automatizarea le pune slujba în pericol.

Transformarea digitală este disruptivă şi pentru programul de muncă tradiţional 9.oo-17.oo, din moment ce oamenii pot fi contactaţi 24/7. În timp ce pentru unii angajaţi aceste schimbări presupun o flexibilitate mai mare, alţii consideră că echilibrul dintre muncă şi timp liber le este afectat. Studiul PwC relevă faptul că mai mult de jumătate (59%) sunt pregătiţi să fie disponibili în orice moment prin intermediul tehnologiei informaţiei, în schimbul unui loc de muncă sigur. Numărul acestora creşte la aproape două treimi (64%) când vine vorba de Generaţia Y.

„Tehnologia informaţiei va continua să transforme modul în care lucrăm în următorii 10 ani. În timp ce pentru o mare parte dintre angajaţi aceste schimbări vor fi binevenite, companiile trebuie să fie conştiente de potenţialul perturbator asupra vieţii angajaţilor lor. Managerii vor trebui să dezvolte o cultură organizaţională în care tehnologia să funcţioneze în avantajul tuturor angajaţilor. Acest lucru nu înseamnă crearea de orare în care sistemele să fie oprite, ci dezvoltarea unei culturi organizaţionale în cadrul căreia oamenii să poate folosi tehnologia pentru a-şi îmbunătăţii viaţa, dar şi să aibă control asupra timpului în care îşi doresc acest lucru” conchide Horaţiu Cocheci.

  

Despre raport

  1. Studiul PwC ‘The future of work: A journey to 2022’ este bazat pe un chestionar la care au răspuns 10.000 de oameni din China, India, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, care şi-au exprimat opiniile despre cum ar putea evolua piaţa muncii. Mai multe informaţii vin de la 500 de specialişti în resurse umane din întreaga lume. Rohit Talwar, futurolog şi CEO al Fast Future Research, a contribuit de asemenea la acest raport împreună cu Institutul pentru Ştiinţă şi Civilizaţie James Martin al Said Business School, Oxford.
  2. Mai multe informaţii şi raportul integral pot fi găsite la adresa: www.pwc.com/futureofwork

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel