MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE. Asta trebuie neapărat să faci de SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE. Asta trebuie neapărat să faci de SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE
MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE. Asta trebuie neapărat să faci de SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE. Pe data de 9 martie, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, are pentru spiritualitatea populară o conotaţie aparte.

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE.  Potrivit tradiţiei, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenici, care pot fi pregătiţi ca o prăjitură cu miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă. Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE. Se mai spune că, în această zi, poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat.

VEZI ȘI: MUCENICI. De ce se beau 44 DE PAHARE de vin

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE.  Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, pentru că, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui.

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE.  Sărbătoarea mucenicilor trebuie pusă şi în legătură cu pregătirea pământului pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare.

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE.  Tot pe 9 martie se încheie perioada cunoscută ca "zilele babelor" şi începe săptămâna moşilor.

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE.  Sărbătoarea Măcinicilor sau Mucenicilor, a cărei zi centrală este 9 martie, începe de fapt cu o zi înainte, cu Focurile de Măcinici, şi se încheie pe 11 martie, cu Beţia rituală. Incinerarea simbolică a spiritului iernii şi renaşterea spiritului verii se realizează, simbolic, prin aprinderea focurilor rituale, în dimineaţa zilei de Măcinici, 9 martie, echinocţiul de primăvară pe stil vechi.

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE.  Un alt obicei este pornirea simbolică a plugului. Sărbătoare consacrată agricultorilor, scoaterea plugului în faţa casei în mod festiv reprezintă deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară şi totodată a muncilor câmpului specifice anotimpului.

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE.  Era momentul în care plugarii încheiau înţelegerile pentru întovărăşire, pecetluite întotdeauna de o petrecere de pomină.

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE. Se spune că tot ce e semănat în această zi o să rodească de 40 de ori mai mult, iar cine nu respectă sărbătoarea va suferi 40 de zile.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel