Medvedev: Refuzul Occidentului de a recunoaşte autoritatea Moscovei în Crimeea este o ameninţare pentru Rusia

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Refuzul Ucrainei şi al puterilor NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Crimeei reprezintă o ”ameninţare sistemică” pentru Rusia, a declarat, duminică, fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev.

Rusia a anexat de la Ucraina Peninsula Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce un preşedinte pro-Moscova, de la Kiev, a fost înlăturat de la putere pe fondul unor proteste de amploare. Ulterior, Moscova a sprijinit şi separatiştii înarmaţi proruşi din regiunea ucraineană Donbas.

”Dacă orice alt stat – fie Ucraina sau statele NATO – crede că Crimeea nu este rusească, aceasta este o ameninţare sistemică pentru noi”, a declarat Medvedev în faţa unor veterani din Al Doilea Război Mondial, potrivit Rador.

”Aceasta este o ameninţare directă şi explicită, mai ales în condiţiile a ceea ce s-a întâmplat cu Crimeea. Crimeea s-a întors la Rusia”, a spus Medvedev, care îndeplineşte în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

Comentariile sale au loc la o zi după ce un oficial ucrainean a indicat că Crimeea – pe care cea mai mare parte a lumii o recunoaşte, încă, drept parte a Ucrainei – poate fi o ţintă pentru rachetele HIMARS de fabricaţie americană, utilizate recent de Kiev în lupta împotriva forţelor ruse.

Vadim Skibitski, un oficial al informaţiilor militare ucrainene, a fost întrebat, sâmbătă, într-un interviu televizat, dacă rachetele HIMARS pot fi folosite asupra unor obiective din Crimeea.

El a afirmat că Rusia a comis raiduri aeriene asupra teritoriului ucrainean din Crimeea şi din Marea Neagră şi că, prin urmare, şi acestea sunt ţinte legitime. Crimeea are o importanţă strategică specială pentru Rusia, întrucât găzduieşte Flota Rusiei la Marea Neagră, la Sevastopol.

Citește și:

Rusia amenință Ucraina cu "o foarte rapidă şi grea Zi a Judecăţii de Apoi" în cazul unui atac asupra Crimeei

"Unii clovni exaltaţi şi sângeroşi, care se reped periodic să facă unele declaraţii, încearcă şi să ne ameninţe - am în vedere atacul asupra Crimeei ş.a.m.d. Vreau să spun în acest sens, ceea ce este evident, că ei înţeleg consecinţele acestor declaraţii. Iar consecinţele sunt evidente, în cazul în care se va întâmpla ceva de acest gen, pentru ei toţi acolo într-o clipă va veni Ziua Judecăţii de Apoi. Foarte rapidă şi dificilă. A se ascunde va fi foarte greu", a declarat Medvedev, citat de RIA - Novosti, scrie Rador.

Medvedev a dat de înţeles totodată că ucrainenii nu sunt pentru Rusia duşmani, însă cercurile naţionaliste care se află la putere la Kiev reprezintă o ameninţare pentru securitatea ei, potrivit Rador.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse a subliniat, de asemenea, că obiectivele operaţiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina vor fi atinse, de acest lucru îşi vor da seama, la un moment dat, cei care-i dau regimului de la Kiev bani şi arme.

Rusia anunță că a doborât un avion și un elicopter ale forțelor ucrainene. Noi bombardamente în Odesa

Ministerul Apărării rus a anunţat că forţele sale au doborât un elicopter ucrainean MI-17 în apropiere de oraşul Sloviansk şi un avion SU-25 al forţelor ucrainene în regiunea Harkov, transmite duminică Reuters.

De asemenea, armata rusă a afirmat că rachete aer-sol cu rază lungă de acţiune au distrus un depozit în zona industrială a oraşului Odesa. În depozitul respectiv s-ar fi aflat rachete antinavă Harpoon furnizate Ucrainei de către ţări membre NATO.

Rusia îşi consolidează poziţiile defensive din zonele pe care le-a ocupat în sudul Ucrainei, a anunţat duminică Ministerul Apărării britanic. Un obiectiv vizat de armata rusă este cucerirea oraşului Sloviansk, situat în regiunea Doneţk (estul Ucrainei).

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel