Luca Niculescu, reales preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa

Luca Niculescu, reales preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa
Luca Niculescu, reales preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a fost reales marţi preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa, informează miercuri, într-un comunicat de presă, Ambasada României în Franţa. 

În cadrul Adunării Generale a organizaţiei, ambasadorul Niculescu a fost confirmat în această funcţie cu unanimitatea celor peste 40 de ambasadori reprezentând ţări de pe cinci continente. Ambasadorul român a evocat progresele realizate de GAFF, în ciuda perioadei complicate, provocate de pandemie. Asociaţia şi-a continuat activitatea, a primit noi membri, şi-a dezvoltat contactele în Franţa, notează sursa citată.

'Chiar dacă poate părea paradoxal, misiunea noastră e de a face cunoscute valorile francofoniei în Franţa', a spus ambasadorul român.

'Pentru că uneori, în Franţa, francofonia nu e întotdeauna înţeleasă în toată diversitatea ei. Între un francofon din Senegal şi unul din România, între un francofon din Armenia şi unul din Laos, pot exista diferenţe, dar sunt şi multe puncte comune. Iar rolul nostru este de a explica în Franţa această diversitate, de a pune în lumină toleranţa, de a ne concentra pe înţelegerea reciprocă', a explicat Luca Niculescu.

Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franţa, una dintre cele mai importante asociaţii din mediul diplomatic francez, are ca scop promovarea valorilor francofoniei şi limbii franceze, sprijinirea apropierii între ţările francofone, încurajarea promovării diversităţii şi toleranţei, aminteşte sursa citată.

'În pofida pandemiei, am reuşit să realizăm multe lucruri în ultimii doi ani: o asociere cu Forumul Francofon al Afacerilor, organizaţie prezentă în peste o sută de ţări, pentru promovarea întreprinderilor din ţările francofone, întâlniri cu înalţi responsabili din administraţia franceză sau pregătirea unui parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei, care urmează să fie definitivat în curând', a adăugat ambasadorul Niculescu.

'În acelaşi timp - a continuat el - ne bucurăm că am lansat, împreună cu Academia Franceză, un premiu literar care începe să conteze în spaţiul francofon: Marele Premiu al Ambasadorilor Francofoni din Franţa. Este un premiu care recompensează o carte de diplomaţie, politică sau actualitate internaţională. Dacă anul trecut, câştigătorul a fost un diplomat de carieră, Claude Martin, anul acesta premiul a mers către unul dintre cei mai fini observatori ai lumii contemporane, franco-libanezul Amin Maalouf, pentru un eseu excepţional, 'Naufragiul civilizaţiilor.

Pentru anul următor, Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franţa şi-a propus o agendă cu multe întâlniri în teritoriu, cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai actorilor economici, ai societăţii civile şi din mediul universitar, conform Agerpres.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy