Investiție strategică pentru români. Trend printre dezvoltatorii imobiliari/ Autostrada A0 revigorează localitățile de lângă București

foto pexels
foto pexels

Ultimul raport Colliers vine cu informații relevante pentru români, despre o investiție strategică. 

Este vorba despre terenuri în care Bucureștiul domină piața - 80% din totalul tranzacțiilor. La mare căutare sunt terenurile ce au deja autorizații de construcție. În schimb, cele ce nu au documentația necesară se pare că au pierdut din avânt, prețul lor scăzând și cu 40%, ceea ce poate reprezenta, de asemenea, o bună sursă de investiții pentru români. În plus, se pare că dezvoltatorii imobiliari caută tot mai mult să achiziționeze terenurile de lângă cele pe care se află construcțiile lor. Astfel, întreaga piața este în dinamică și, lângă București, totul este revitalizat de nodurile cu A0. În 2025, piața așteaptă, la fel și marii investitori, evoluția politică. Situația a pus mutările financiare în așteptare, dar perspectivele sunt bune. 

Piaţa terenurilor din România s-a menţinut stabilă în 2024, cu un volum al tranzacţiilor apropiat de valoarea de 450 de milioane de euro, înregistrată în 2023, în ciuda unui climat economic şi politic marcat de incertitudine, arată un raport Colliers. Bucureştiul şi zona metropolitană au rămas centrul principal al tranzacţiilor, generând 80% din total, iar proiectele rezidenţiale au reprezentat 70% dintre acestea.

Terenurile cu documentaţii de urbanism aprobate şi-au menţinut valoarea, subliniază consultanţii Colliers, în timp ce proprietăţile care necesită astfel de demersuri au înregistrat scăderi în anumite cazuri chiar şi de 30% - 40%. Investitorii locali şi-au consolidat poziţia dominantă, iar interesul pentru terenuri în zone strategice a continuat să crească, arată comunicatul citat de Agerpres. 

”Piaţa terenurilor a atras în 2024 investitori dintr-o gamă variată de sectoare, cu precădere rezidenţial, retail, ospitalitate, medical, energie şi agri-business. Comparativ cu anii anteriori, se observă o creştere a ponderii Capitalei în totalul tranzacţiilor. Interesul investitorilor s-a concentrat pe platforme strategice de teren în zone precum Militari-Preciziei, Cotroceni-Progresului sau Băneasa-Siseşti, devenite puncte cheie pentru dezvoltare. De asemenea, zonele metropolitane din Nordul Bucurestiului - Pipera, Corbeanca, Buftea şi Snagov - au înregistrat o activitate semnificativă, în special pentru terenurile cu autorizaţii de construcţie, care permit implementarea rapidă a proiectelor", subliniază Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers România. 

Tranzacţiile cu terenuri pentru proiecte de retail au reprezentat 20% din volumul total al pieţei, incluzând închiderea unor înţelegeri de lungă durată, precizează consultanţii Colliers, explicând că retailerii au adoptat o strategie de consolidare şi expansiune, concentrându-se pe zonele rămase neacoperite.

Piaţa birourilor a rămas dinamică, susţinută de tranzacţii importante, cum ar fi achiziţia Romaero de către One United, alături de câteva achiziţii strategice de terenuri pentru potenţiale dezvoltări viitoare. Segmentul rezidenţial a crescut semnificativ, ajungând să reprezinte aproximativ 70% din totalul achiziţiilor de terenuri. Interesul a fost puternic pentru oraşe precum Timişoara, Braşov, Constanţa şi zona extinsă a litoralului.

Investitorii locali rămân dominanţi pe piaţa terenurilor, în special în sectorul rezidenţial, unde majoritatea dezvoltatorilor sunt susţinuţi de capital autohton. Un alt trend important este creşterea tranzacţiilor de consolidare, unde dezvoltatorii cumpără terenuri adiacente proiectelor existente pentru a facilita extinderi viitoare.

Oferta de terenuri a continuat să crească în 2024, susţinută de vânzători interesaţi să-şi optimizeze portofoliile imobiliare. Chiar şi anumiţi investitori activi au renunţat la terenurile mai puţin strategice şi s-au concentrat pe anumite segmente de piaţă. Zona metropolitană a Bucureştiului a devenit tot mai atractivă, în special în apropierea nodurilor autostrăzii A0. Interesul nu se limitează doar la dezvoltări industriale, ci include şi proiecte rezidenţiale şi mixte, semn că piaţa se adaptează rapid la noile oportunităţi, susţin consultanţii Colliers.

”Preţurile terenurilor au evoluat diferit în funcţie de tipul proprietăţii. Terenurile cu documentaţie urbanistică aprobată şi autorizaţii de construcţie şi-au menţinut sau chiar şi-au crescut valoarea. În schimb, anumite terenuri fără autorizaţii sau din zone mai puţin atractive au suferit scăderi de preţ de până la 30 - 40% comparativ cu anii anteriori”, explică Sînziana Oprea. 

În perspectivă, România atrage în continuare investitori datorită potenţialului său economic, ceea ce reflectă o încredere ridicată în piaţă.

În 2025, concluzionează directorul Colliers, piaţa terenurilor va depinde de alegerile prezidenţiale şi de stabilitatea guvernamentală ulterioară. Mai multe tranzacţii, amânate anterior din motive politice şi administrative, ar putea fi finalizate în prima parte a anului, oferind un nou impuls pieţei.

Proprietarii de terenuri, cu resurse financiare solide, aleg să aştepte momentul optim pentru vânzare, iar investitorii, în special cei locali, rămân încrezători în evoluţia pieţei pe termen mediu şi lung.

Deşi unele investiţii ar putea fi puse temporar pe pauză până la clarificarea situaţiei politice, interesul pentru active strategice şi oportunităţi de piaţă rămâne ridicat. Dacă nu intervin schimbări majore neaşteptate, piaţa terenurilor va funcţiona într-un ritm normal şi în 2025, se mai arată în raport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel