EXCLUSIV  Impactul prevenției în sănătate. Lucru nespus până acum

Cristian Vlădescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică, a vorbit la DC News despre domeniul prevenției în sănătate. 

Cristian Vlădescu a fost invitatul DC News la emisiunea medicală realizată de acad. dr. Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale.

"Prevenția este un domeniu unde toată lumea spune că este mai bine să previi decât să tratezi, dar acest lucru este deja un truism, cum ai spune că este mai bine să fii bogat decât sărac. Da, toată lumea este de acord cu acest lucru, doar că se adaugă și faptul că prevenția este mai ieftină. Este mai ieftină pe termen lung. Prevenția făcută corect, pe termen scurt, este scumpă. Pentru că prevenția nu înseamnă să îți dea mesaj la televizor: "fiți sănătoși și nu vă îmbolnăviți" sau "beți doi litri de apă și nu mâncați grăsimi". Aceasta este o intenție frumoasă, dar prevenția presupune investiții semnificative. În țările unde se încearcă să se facă prevenție, la nivel urban, înseamnă modificarea structurii de viață, adică locuri de făcut mișcare, bazine de înot, toate care să fie, la rândul lor, accesibile, precum serviciile medicale, și ele fiind subvenționate. Am avut surpriza să văd că în București nu găsești o piscină acoperită care să se apropie, ca preț, de piscinele municipale din Paris sau Marea Britanie. Cu doi euro, în Paris, poți intra în piscină, în București nu știu să fie așa.

Un exemplu de prevenție cu rezultate este cel legat de campaniile anti-fumat care sunt bazate pe legislații internaționale. Au avut succes pentru că au venit impuse - s-au scumpit produsele, s-au interzis reclamele, s-a interzis fumatul cam în toate locurile și astfel scade ponderea bolilor, ponderea celor care fumează. De regulă, problema nu este să se lase de fumat fumătorii, ci să nu se apuce tinerii. De acolo vine grosul impactului pe starea de sănătate", a zis Cristian Vlădescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel