Haos în Coaliţie pe tema majorării salariile bugetarilor

Emil Boc
Emil Boc

Salariile bugetarilor ar putea creşte de la 1 octombrie, susţin oficialii FMI. Liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian, susţine că s-a discutat acest lucru în Coaliţie. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţanu, susţine că o astfel de discuţie este "prematură". Premierul Emil Boc infirmă creşterile salariale în sectorul public înainte de 2012. Traian Băsescu a declarat că nu este vremea de "populisme". Purtătorul de cuvânt al PD-L, Sever Voinescu declară că nu ştie de unde a apărut informaţ,ia potrivit căreia salariile bugetarilor creşte de la 1 octombrie, mai mult, spune el, "nimeni nu are în intenţie să existe o creştere a salariilor".

Declaraţii contradictorii în privinţa posibilei recuperări a salariilor bugetarilor. În timp ce Fondul Monetar Internaţional ne dă undă verde pentru majorarea salariilor începând din această toamnă, iar surse din coaliţiei avansează chiar şi data de 1 octombrie pentru asta, liderii PDL ies la rampă şi spun un categoric "NU". Nu s-a discutat în coaliţie de majorarea salariilor bugetarilor, susţine preşedintele PDL, Emil Boc.

Cu toate acestea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, pentru NewsIn, că în cadrul coaliţiei nu s-a luat vreo decizie în sensul majorării salariilor începând cu luna octombrie 2011, ci doar despre recuperarea tăierilor făcute anul trecut, dar din 2012.

"E aşa cum am promis, deci nu e nicio noutate şi în sensul ăsta am discutat. Ca anul viitor, în funcţie de buget (să se majoreze salariile actuale - n.r.), dar premisele sunt pozitive, în sensul chiar de a recupera din salariile pierdute, dar de anul viitor", a explicat liderul UDMR.

"Nu am discutat despre salariile din 2011, ci doar posibilitatea de a mări anul viitor, dar nici aici nu am discutat în prea multe detalii, până nu vedem bugetul. A fost o discuţie mai mult ipotetică", a întărit Kelemen Hunor.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, că principalele obiective ale rectificării bugetare care se va face în perioada următoare sunt bani pentru investiţii, pentru crearea de locuri de muncă şi plata arieratelor din sănătate.  Întrebat dacă salariile vor creşte, Ialomiţianu nu a răspuns.

De asemenea, după declarația liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, care afirmase că majorarea salarială va fi de 5 la sută, acesta a avut o discuţie cu premierul Emil Boc, pe care l-a asigurat că nu a spus că s-a decis în coaliţie majorarea salariilor de la 1 octombrie, a declarat purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu.

Întrebat în legătură cu declaraţiile liderului grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, privind posibilitatea creşterii salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, Voinescu a spus: "Varujan Pambuccian l-a asigurat pe premier că nu a spus aşa ceva".

Sever Voinescu a adăugat că Varujan Pambuccian este "unul dintre membrii coaliţiei care este foarte atent la chestiunile de risipă bugetară şi cedările populiste" şi are "viziuni pesimiste în legătură cu viitorul şi spune mereu: «vor veni vremuri grele, nu risipiţi»".

Citește și:

Varujan Pambuccian: “S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar rămâne să mai discutăm procentul cu care se vor majora”

"Astăzi, la coaliţie nu a existat o astfel de discuţie şi, doi, nu există această intenţie (de majorare a salariilor de la 1 octombrie - n.r.), pentru că raportarea responsabilă la exerciţiul bugetar ne face să nu cedăm, eventual această discuţie va fi reluată după 1 ianuarie", a mai declarat purtătorul de cuvânt al PDL.

Pe de altă parte, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat că intenţia autorităţilor de a mări salariile poate fi acceptată şi că procentul de majorare are putea fi de 5%.

"S-a creat posibilitatea unui spaţiu fiscal care să poată să fie utilizat de autorităţi în cursul acestui an pentru ceea ce autorităţile doresc să facă. Intenţia acestora de a mări salariile cu 5%, deci cu o creştere uşoară, este o măsură care poate să fie sprijinită de FMI, atâta timp cât ţintele care au fost stabilite pentru deficitul bugetar şi pentru ponderea cheltuielilor salariale în PIB nu vor fi depăşite Există posibilitatea ca procentul de creştere să fie de 5% din octombrie", a spus Mihai Tănăsescu.

Această propunere de uşoară creştere a salariilor bugetarilor este în linie cu posibilităţile pe care le are bugetul în acest moment, "fără să afecteze sustenabilitatea macroeconbomică pe termen mediu şi lung", a mai spus reprezentantul României la FMI.

Preşedintele Traian Băsescu a adresat, duminică, formaţiunilor de la guvernare un apel la seriozitate, calificând drept "intolerabil" populismul în anunţarea de creşteri de venituri şi susţinând că România trebuie să fie atentă în păstrarea echilibrelor macroeconomice.

"Vreau să se ştie că nu este de tolerat niciun fel de populism. Situaţia în jurul nostru, în UE, este fragilă, ca urmare este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice. Ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii, în mod special în 2010 şi 2011 prin cele ce au suferit ca urmare a aplicării programului de austeritate", a avertizat preşedintele, la finalul întâlnirii cu delegaţia FMI, CE şi BM.

Citește și:

Salariile bugetarilor cresc de la 1 octombrie. Deocamdată nu este cunoscut procentul creşterii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel