EXCLUSIV  Explozie de infecții HIV în România. Prof. Ruță: Epidemie despre care s-a vorbit foarte puțin

Prof. Simona Ruță, șefa catedrei de virusologie de la UMF Carola Davila București, cercetătoare în Institutul de Virusologie Ștefan S. Nicolau, a vorbit la interviurile DC News despre o boală gravă.

Specialista a explicat care este situația în România privind virusul HIV.

"Vorbim despre o boală care a ținut mult timp prima pagină în mass-media, dar care, cel puțin în România, a intrat într-un con nemeritat de umbră. În lume sunt încă 36 milioane de persoane infectate cu HIV. În România, deși numărul poate să pară mic, adică 16.000 de persoane, există un trist record al celei mai mari epidemii de HIV pediatric din Europa. Purtăm povara unui număr uriaș de copii care au fost infectați în primii doi ani de viață, infectați pe cale parenterală în urma unor spitalizări multiple. O bună parte din acești copii sunt tineri adulți, sunt supraviețuitori de lungă durată", a spus șefa catedrei de virusologie de la UMF Carola Davila București.

Explozie de infecții

"În ultima vreme, am avut și o epidemie HIV asociată consumului de droguri injectabile. Este vorba despre o explozie de infecții HIV - diagnosticate în 2011 - 2015, la persoane tinere cu vârste cuprinse între 25 și 35 ani. Este vorba despre persoane diagnosticate foarte târziu în cursul infecției, persoane care se prezentau cu foarte multe hepatite și cu infecții bacteriene extraordinar de severe. Este o epidemie despre care s-a vorbit foarte puțin, o epidemie care a produs un număr de câteva mii de infecții HIV complet diferite față de cele pe care le înregistram până atunci", a zis Prof. Simona Ruță la interviurile DC News.

Iată răspunsul complet:

VEZI AICI INTERVIUL INTEGRAL

DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel