Un document elaborat de un think-tank apropiat de FSB dezvăluie strategia Kremlinului pentru a influența negocierile de pace dorite de Donald Trump.
Rusia urmărește să submineze poziția Statelor Unite în viitoarele negocieri de pace pe care Donald Trump dorește să le inițieze pentru conflictul din Ucraina. Un document al Kremlinului, citat de The Washington Post, relevă strategia Moscovei de a amplifica tensiunile dintre viitoarea administrație Trump, Kiev și aliații occidentali, în timp ce continuă ofensiva militară împotriva Ucrainei.
Documentul, redactat de un influent think-tank moscovit apropiat de serviciile de securitate ruse FSB, descrie cerințele extreme ale Rusiei pentru încetarea războiului. Planul propus de Trump pentru un acord de pace în primele 100 de zile ale mandatului său este catalogat drept „infezabil”, iar raportul estimează că orice încheiere a conflictului nu va putea avea loc mai devreme de 2026. De asemenea, Rusia respinge categoric ideea desfășurării unor forțe internaționale de menținere a păcii în Ucraina și cere recunoașterea anexării teritoriilor ocupate din estul țării.
Kremlinul își propune să extindă controlul asupra Ucrainei prin crearea unei „zone-tampon” la granița nord-estică, în regiunile adiacente Briansk și Belgorod, și prin demilitarizarea sudului, în apropierea Crimeei anexate. Documentul evidențiază și intenția Rusiei de a destructura complet guvernul de la Kiev, considerând că acesta nu poate fi schimbat prin mijloace interne, ci necesită o înlăturare totală.
Un raport intrat în posesia serviciilor secrete europene a fost analizat și verificat de publicația The Washington Post. Conținutul acestuia evidențiază încă o dată dificultățile majore în implementarea strategiei de pace propuse de administrația Trump, chiar și în ipoteza în care Ucraina ar fi de acord cu un armistițiu temporar de o lună.
Strategia rusă include și încercări de a fractura relațiile dintre SUA și partenerii săi europeni, propunând concesii economice precum accesul americanilor la resursele minerale din Donbas. În plus, Rusia sugerează restabilirea relațiilor diplomatice cu SUA, desemnarea unui nou ambasador la Washington și limitarea desfășurării de rachete pe teritoriul european, în schimbul opririi livrărilor de arme către Ucraina.
"Ei (rușii – n. red.) vorbesc constant despre problemele fundamentale, care, după cum știți, sunt despre politica internă a Ucrainei și, și mai important, despre arhitectura de securitate europeană și rolul NATO. Un simplu armistițiu care nu ia în calcul aceste aspecte nu va fi de niciun interes pentru Rusia. Trump nu pare să înțeleagă asta", spune Thomas Graham, consilier pe Rusia în Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă în perioada președinției lui George W. Bush și actual cercetător la Consiliul pentru Relații Externe.
"În realitate, actualul regim de la Kiev nu poate fi schimbat din interiorul țării. E nevoie de distrugerea lui completă", se mai arată în documentul rușilor.
În timp ce Moscova neagă existența acestui plan, experții avertizează că Rusia vizează nu doar obținerea unor concesii teritoriale, ci și slăbirea arhitecturii de securitate europene. Thomas Graham, fost consilier la Casa Albă, subliniază că un simplu armistițiu nu va fi suficient pentru Kremlin, iar Trump pare să nu înțeleagă pe deplin complexitatea situației. În acest context, fostul diplomat rus Boris Bondarev susține că Putin va încerca să-l atragă pe Trump în negocieri, poziționându-se ca un aliat de încredere, dar cu propriile condiții stricte, potrivit Washington Post.
În cadrul unei discuții cu jurnaliștii în Biroul Oval, Donald Trump a spus că în cazul în care Rusia va alege să continue războiul, ar putea înfrunta sancțiuni „devastatoare”, potrivit BBC.
„Există lucruri pe care le pot face care nu sunt foarte plăcute din punct de vedere financiar”, a transmis Donald Trump.
„Ar fi foarte rău pentru Rusia. Nu vreau să fac asta pentru că vreau pace”, a mai spus președintele american. Acesta a mai subliniat că „lucrurile financiare” la care face referire ar putea fi „devastatoare” pentru Moscova.
„Suntem aproape de a face ceva (referitor la Ucraina)”, a mai spus Donald Trump. Citește toată știrea aici!
CITEȘTE ȘI: Kremlinul anunță că nu vrea un armistițiu temporar cu Ucraina
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News