DNA caută doi evazioniști, acuzați că au prejudiciat statul cu peste 10 milioane de euro

evaziune
evaziune

Direcţia Naţională Anticorupţie caută doi administratori de firme acuzaţi de evaziune fiscală cu produsele energetice neaccizabile de peste zece milioane de euro, bani pe care i-ar fi spălat în diverse modalităţi, Tribunalul Mureş dispunând arestarea lor preventivă în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data prinderii acestora.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu Mureş efectuează cercetări penale față de inculpații Janosi Zoltan, cetăţean maghiar, şi Boer Zoltan, cu cetăţenie română şi maghiară, administratori al mai multor societăți comerciale, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, instigare la spălare de bani şi uz de fals.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, în cursul anului 2008, rezultă că Janosi Zoltan şi Boer Zoltan, împreună cu alte persoane, au pus bazele unei grupări structurate, în scopul comiterii de infracţiuni de evaziune fiscală cu produse energetice neaccizabile, grupare care a acţionat până în vara anului 2010.

Astfel, Janosi Zoltan şi Boer Zoltan au înfiinţat patru societăţi comerciale şi, pentru a le putea controla, "le-au înregistrat în mod aparent în numele unor persoane cu educaţie modestă". Cele patru firme au încheiat apoi cu societăţi comerciale din Slovacia, Ungaria, Cipru, Italia şi Germania mai multe contracte de achiziţie de bunuri din spaţiul intracomunitar, în special produsele energetice neaccizabile, printre care uleiuri minerale, au notat procurorii în documentul citat.

"După recepţia mărfurilor, inculpaţii au comercializat aceste produse petroliere prin staţii de distribuţie de carburanţi aparţinând altor persoane (învinuiţi în cauză) şi, pentru a-şi însuşi sumele de bani cu titlu de accize şi TVA, produsele au fost vândute sub denumirea de benzină sau motorină. În această modalitate, inculpaţii Janosi Zoltan şi Boer Zoltan, împreună cu alţi membri ai grupării infracţionale, au prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de peste 10 milioane de euro, bani care au fost reintroduşi în circuitul evazionist, spălaţi în diverse modalităţi şi însuşiţi de membrii grupării", informează documentul citat.

Având în vedere că învinuiții se sustrag urmăririi penale, în 22 ianuarie, Tribunalul Mureş a dispus, la cererea procurorilor DNA, arestarea preventivă în lipsă a celor doi administratori de firme, pe o perioadă de 30 de zile de la data prinderii acestora.

Procurorii fac acte de urmărire penală, în această cauză, şi faţă de alte persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel