Directorii generali din România sunt mai optimişti în privinţa perspectivelor de creştere ale companiilor lor, dar rămân circumspecţi legat de contextul economic global, conform rezultatelor sondajulu

44% dintre directorii generali din România spun că sunt foarte optimişti în ceea ce priveşte perspectiva creşterii veniturilor companiilor lor în următorul an, în creştere faţă de 39% anul trecut, conform rezultatelor sondajului PwC Global CEO Survey 2015. Alţi 40% dau dovadă de optimism moderat când vine vorba de creşterea veniturilor în acest an. Pe termen mediu, directorii generali din România sunt încă şi mai încrezători, 54% spunând că sunt foarte siguri de perspectivele de creştere ale companiilor lor în următorii trei ani (media la nivel global este de 49%).

44% dintre directorii generali din România spun că sunt foarte optimişti în ceea ce priveşte perspectiva creşterii veniturilor companiilor lor în următorul an, în creştere faţă de 39% anul trecut, conform rezultatelor sondajului PwC Global CEO Survey 2015. Alţi 40% dau dovadă de optimism moderat când vine vorba de creşterea veniturilor în acest an. Pe termen mediu, directorii generali din România sunt încă şi mai încrezători, 54% spunând că sunt foarte siguri de perspectivele de creştere ale companiilor lor în următorii trei ani (media la nivel global este de 49%). 

Cu toate acestea, 27% dintre directorii generali din România cred că economia globală se va deteriora în 2015, un procent de trei ori mai mare de pesimişti faţă de anul anterior, când numai 8% dintre respondenţii români credeau că economia globală va înregistra un declin. 38% dintre executivii români cred că starea economiei globale va rămâne neschimbată, în timp ce 35% sunt mai optimişti şi cred că se va îmbunătăţi.

La nivel global, numărul directorilor generali care cred ca economia globală se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni este mai mic decât anul trecut, dar încrederea în abilitatea lor de creşte veniturile propriilor companii rămâne stabilă – potrivit răspunsurilor a mai mult de 1300 de directori generali intervievaţi de PwC pentru cea de-a 18-a ediţie a Global CEO Survey. Rezultatele studiului au fost făcute publice ieri în cadrul deschiderii evenimentului anual World Economic Forum de la Davos, Elveţia.


Economia mondială

Directorii generali sunt mai puţin optimişti decât anul trecut când vine vorba de perspectivele de creştere – 37% dintre ei spunând că economia globală se va îmbunătăţi în 2015, faţă de 44% anul trecut. În mod semnificativ, 17% dintre respondenţi cred că economia globală va intra în declin, un procent mai mult decât dublu faţă de anul trecut (7%). Restul de 44% consideră că starea economiei globale va rămâne neschimbată.

La nivel regional, rezultatele variază considerabil. Executivii din Asia-Pacific sunt cei mai optimişti când vine vorba de economia globală, 45% din ei anticipând o îmbunătăţire, urmaţi de cei din Orientul Mijlociu (44%) şi America de Nord (37%). Însă, doar 16% dintre executivii din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă la o îmbunătăţire a condiţiilor economice. Respondenţii din state emergente ca India (59%), China (46%) şi Mexic (42%) sunt mai optimişti în legătură cu economia faţă de omologii lor din statele dezvoltate ca SUA (29%) şi Germania (33%).

Creşterea veniturilor

În ciuda perspectivelor mai puţin optimiste asupra economiei globale, executivii rămân încrezători în viitorul propriilor companii; 39% dintre respondenţii la nivel global sunt „foarte siguri” că veniturile companiilor lor vor creşte în următorul an – acelaşi procent ca şi anul trecut, dar uşor în creştere de la 36% în 2013.

Executivii din regiunea Asia Pacific (45%) sunt cei mai încrezători în creşterea veniturilor companiilor lor, aproximativ la fel ca anul anterior. Orientul Mijlociu este încă una din cele mai optimiste regiuni, 44% dintre respondenţi fiind foarte încrezători în creşterea veniturilor, deşi este în scădere semnificativă faţă de anul anterior (69%). Încrederea executivilor este în creştere în America de Nord de la 33% la 43%. Respondenţii din Europa de Vest (31%) şi cei din Europa Centrală şi de Est (30%) sunt mai puţin optimişti când vine vorba de perspectivele de dezvoltare ale companiilor proprii. 

De la ţară la ţară, executivii din India sunt în topul listei celor mai încrezători în perspectivele de dezvoltare pe termen scurt (62%), urmaţi de cei din Mexic (50%), SUA (46%), Australia (43%), Marea Britanie  şi Africa de Sud (39%), China (36%), Germania (35%) şi Brazilia (30%). La polul opus se află Franţa (23%), Venezuela (22%), Italia (20%), Argentina (17%), iar ultimul loc este ocupat de Rusia, cu doar 16% dintre executivi fiind foarte siguri de creşterea veniturilor în 2015; în scădere de la 53% anul trecut, când respondenţii din Rusia erau cei mai încrezători la nivel global.

“Întreaga lume se confruntă cu provocări la nivel economic, politic şi social. Directorii generali, per ansamblu, rămân precauţi pe termen scurt atât în legătură cu economia globală, cât şi când vine vorba de perspectivele de dezvoltare ale companiilor lor. În timp ce pieţe mature ca SUA par să îşi revină, altele, asemenea Zonei Euro, rămân în incertitudine. Iar în timp ce unele economii emergente continuă să se extindă rapid, altele încetinesc. Rămâne o provocare găsirea echilibrului strategic pentru susţinerea dezvoltării în această piaţă în continuă schimbare”, a declarat Dennis M. Nally, preşedinte al PricewaterhouseCoopers International.

“Încrederea respondenţilor este în scădere mai ales în ţările producătoare de petrol din întreaga lume, ca urmare a prăbuşirii preţului petrolului. Executivii ruşi, de exemplu, au fost cei mai încrezători în studiul de anul trecut, dar anul acesta se află la polul opus. De asemenea, încrederea executivilor din Orientul Mijlociu, Venezuela şi Nigeria este  în scădere.”, a adăugat Dennis M. Nally.

Strategii de creştere

Directorii generali consideră SUA ca fiind cea mai importantă piaţă de creştere în următoarele 12 luni, plasând-o înaintea Chinei pentru prima oară în cinci ani de când aceasta întrebare a fost introdusă în chestionar. Per total, 38% dintre respondenţi spun că SUA este în top trei pieţe de creştere, urmată de China (34%), Germania (19%), Marea Britanie (11%) şi Brazilia (10%).

De asemenea, respondenţii spun că vor implementa strategii de optimizare a companiilor lor în următorul an. În total, 71% spun că vor optimiza costurile, 51% că vor forma parteneriate sau alianţe strategice, 31% ca vor externaliza o funcţie sau un un proces de business  şi 29% că vor finaliza o fuziune sau o achiziţie la nivel local (în creştere de la 23% anul trecut).

Ce îi îngrijorează pe executivi?

Supra-reglementarea este din nou pe primul loc în topul motivelor de îngrijorare a executivilor respondenţi, în procent de 78%, în creştere cu 6% faţă de anul trecut şi la un nivel record în sondaj. Ţările în care îngrijorările legate de supra-reglementare sunt la un nivel foarte înalt sunt Argentina (98%), Venezuela (96%), SUA (90%), Germania (90%), Marea Britanie (87%) şi China (85%). 

Alte motive de îngrijorare aflate în top sunt disponibilitatea talentelor (73%), deficitul fiscal şi povara creditelor (72%), incertitudinea geopolitică (72%), creşterea taxelor (70%), ameninţările cibernetice (61%) – în creştere semnificativă faţă de anul trecut (48%) – precum şi  instabilitatea socială (60%), obiceiurile consumatorilor aflate în continuă schimbare  (60%) şi viteza schimbărilor tehnologice (58%).

Motivele de îngrijorare are executivilor sunt în creştere per total, cu excepţia costurilor de energie unde au scăzut la 59%.

  

Metodologia sondajului:

Pentru cea de-a XVIII-a ediţie a sondajului PwC Global CEO Survey au fost realizate 1.322 de interviuri în 77 de ţări în ultimul trimestru al anului 2014. Defalcat pe regiuni, au fost realizate 459 de interviuri în zona Asia-Pacific, 455 în Europa, 147 în America de Nord, 167 în America Latină, 49 în Africa şi 45 în Orientul Mijlociu. În Romania, au fost realizate 63 de interviuri cu directorii generali locali.

Studiul integral poate fi descărcat de la adresa de internet www.pwc.com/ceosurvey.

Un raport detaliat cu răspunsurile directorilor generali din România va fi publicat în perioada următoare.

Lista ţărilor ai căror executivi sunt foarte încrezători în perspectivele de creştere a veniturilor companiilor lor în următoarele 12 luni.

Creşterea veniturilor – foarte optimişti

 

2015

2014

2013

India

62%

49%

63%

Mexic

50%

51%

62%

ASEAN*

47%

45%

40%

SUA

46%

36%

30%

Romania

44%

39%

42%

Australia

43%

34%

30%

Global

39%

39%

36%

Africa de Sud

39%

25%

45%

Marea Britanie

39%

27%

22%

China/Hong Kong

36%

48%

40%

Canada

36%

27%

42%

Germania

35%

33%

31%

Spania

35%

23%

20%

Danemarca

33%

44%

NA

Brazilia

30%

42%

44%

Japonia

27%

27%

18%

Elveţia

24%

42%

18%

Franţa

23%

22%

13%

Venezuela

22%

25%

30%

Italia

20%

27%

21%

Argentina

17%

10%

26%

Rusia

16%

53%

66%

*Ţările ASEAN în care au fost realizate interviuri sunt: Cambogia, Indonezia, Malaiezia, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel