Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Depăşirile de buget generate de mega-proiectele de petrol şi gaze costă industria peste 500 miliarde USD la nivel global

DCNews Team / 21 aug 2014 / 10:19

Aproape două treimi (64%) din mega-proiectele din industria globală de petrol şi gaze continuă să depăşească bugetele planificate, în vreme ce trei sferturi dintre ele (73%) nu au fost finalizate la termen, se arată în noul raport  EY "Spotlight on megaprojects". Mega-proiectele se referă la proiecte în valoare de peste 1 miliard de USD cu un grad mare de complexitate din punct de vedere tehnic şi operaţional.

Aproape două treimi (64%) din mega-proiectele din industria globală de petrol şi gaze continuă să depăşească bugetele planificate, în vreme ce trei sferturi dintre ele (73%) nu au fost finalizate la termen, se arată în noul raport  EY "Spotlight on megaprojects". Mega-proiectele se referă la proiecte în valoare de peste 1 miliard de USD cu un grad mare de complexitate din punct de vedere tehnic şi operaţional.

Raportul analizează 365 de megaproiecte şi impactul pe care aceste depăşiri bugetare îl au asupra industriei de petrol şi gaze.

Costurile suplimentare generate de finalizarea proiectelor sunt, în medie, cu 59% mai mari decât estimarea iniţială. În termeni absoluţi, costul cumulat al proiectelor analizate în cadul acestui raport a crescut la 1,7 trilioane USD, de la estimarea iniţială de 1,2 trilioane USD, ceea ce reprezintă o depăşire a bugetelor de 500 miliarde USD.

Chiar dacă raportul se axează pe performanţa curentă a industriei, perspectivele pe termen mai lung indică faptul că rata de succes a încheierii de proiecte este, de fapt, în scădere, mai ales în anumite sectoare ale industriei.

 

Influenţa geografică asupra mega-proiectelor

Din punct de vedere geografic, cel mai mare procent al proiectelor care se confruntă cu depăşiri de costuri este în Orientul Mijlociu (89%). Urmează zona Asia-Pacific (68%), Africa (67%), America de Nord (58%), America Latină (57%) şi Europa (53%).

În privinţa proiectelor care au raportat întârzieri de termen, Orientul Mijlociu deţine cel mai mare procent (87%), urmat de Africa (82%), Asia-Pacific (80%), Europa (74%), America Latină (71%) şi America de Nord (55%).

 

Costurile proiectelor sunt subestimate semnificativ

Din perspectiva investiţiilor de capital, raportul arată că, după ce decizia finală de investiţie a fost luată, 65% din proiectele analizate se confruntau cu depăşiri de costuri, media depăşirii fiind de 23% faţă de bugetul aprobat. Motivele pentru care se ajunge la astfel de situaţii diferă, un rol important jucând aici localizarea geografică a proiectului.

 

Bariere în calea livrării cu succes a proiectelor

Există mai mulţi factori interni şi externi care influenţează succesul unui megaproiect. Printre factorii interni se numără planificarea nepotrivită, accesul la finanţare, un management defectuos al procesului de achiziţie al contractorilor şi al relaţiei cu aceştia, estimările agresive, optimismul exagerat şi schimbarea apetitului pentru risc. Multe din aceste zone pot fi abordate printr-o planificare iniţială detaliată şi un management de proiect solid, prin aceasta îmbunătăţindu-se performanţa proiectului în ansamblul său.

Factorii externi, precum normele de reglementare şi provocările geopolitice joacă şi ei un rol în diminuarea performanţei globale a proiectului. În plus, dată fiind dimensiunea investiţiei, impactul fluctuaţiilor ratei de schimb valutar şi limitările privind materialele de exploatare pot fi severe şi pot duce la întârzierea proiectelor sau chiar la anularea lor. Însă, prin intermediul unui management de proiect de calitate, impactul factorilor externi poate fi atenuat. 

În așteptarea maturizării noilor sale mega-proiecte în domeniul petrolului și gazelor naturale, România trebuie să adapteze cadrul instituțional, legislativ, fiscal și de reglementare pentru a contribui la reducerea riscurilor externe ale acestor mega-proiecte. În condițiile în care Marea Neagră se numără printre cele mai ne-explorate mări ale lumii în domeniul hidrocarburilor, România are nevoie de transfer de know-how internațional în domeniul managementului riscurilor către instițutiile sale specializate. De asemenea, România trebuie să contribuie activ la dezbaterea europeană cu privire la explorarea și, eventual, accesarea resurselor neconvenționale. Adaptarea rețelei de transport și tranzit al gazelor naturale pentru a face față repoziționării surselor și cererii reprezintă și ea un mega-proiect care are nevoie de resurse materiale, noi modele de finanțare, dar și de un cadru de implementare favorabil”, a comentat Valeriu Binig, Partener, Energy Industry Leader, EY România.

 

Notă

Acest raport se bazează pe analiza a 365 de proiecte cu un nivel al investiţiei propus de peste 1 miliard de USD, din sectoarele de exploatare, gaz natural lichefiat, conducte şi rafinare ale industriei de petrol şi gaze. Raportul include proiecte propuse, dar care n-au ajuns încă la nivelul deciziei finale de investiţie, precum şi proiecte care au trecut de această etapă şi sunt în fază de construcţie, dar încă nu au devenit operaţionale. Din numărul total de megaproiecte (365), au fost disponibile date referitoare la costurile şi termenele limită pentru 199, respectiv 243 de proiecte.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.24
YesMy