Cursurile de etică şi integritate academică, obligatorii la nivel de master și doctorat

Ema Apostu / 30 ian 2018 / 19:29 Salveaza PDF Comentarii
Valentin Popa
Valentin Popa

Cursurile de etică şi integritate academică pentru studiile universitare de masterat şi doctorat devin obligatorii, începând cu anul universitar 2018 - 2019. 

Potrivit unui comunicat de presă, ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a aprobat un ordin care prevede includerea în planurile de învăţământ, pentru toate programele de studii universitare organizate în instituţiile de învăţământ superior, a cursurilor de etică şi integritate academică. 

Rolul ordinului

"Mai exact, începând cu anul universitar 2018 - 2019, cursurile de acest tip devin obligatorii în cadrul studiilor universitare de masterat şi doctorat, deoarece în aceste cicluri de studiu creaţia individuală şi cercetarea ştiinţifică au o pondere majoritară. Pentru studiile universitare de licenţă, cursul are deocamdată caracter opţional, întrucât partea de creaţie are o pondere mai mică. Adoptarea acestui ordin are rolul de a asigura, în mod structurat, pentru promoţiile viitoare, începând cu anul I de studii, cunoştinţele şi deprinderile necesare unei activităţi academice şi de cercetare, în acord cu cerinţele eticii şi deontologiei universitare", se arată în comunicat. 

Ordinul completează cadrul normativ existent, care până acum prevedea doar obligativitatea evaluării lucrărilor ştiinţifice sub aspectul eticii universitare, fără ca anterior să fie dobândite, în mod obligatoriu, competenţele necesare pentru cei care le redactează. 

MEN precizează că documentul a fost elaborat cu scopul unei implementări coerente şi unitare a Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2016 - 2020 şi se fundamentează inclusiv pe dispoziţiile Legii Educaţiei Naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. 

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28