Creșterea PIB-ului, o vreme apusă. Drumul de creștere zero pentru următorii 20 de ani

deficit-bugetar-de-1-12-procent-din-pib-la-jumatatea-anului-dupa-cresterea-incasarilor-la-buget-6107
deficit-bugetar-de-1-12-procent-din-pib-la-jumatatea-anului-dupa-cresterea-incasarilor-la-buget-6107

Jeremy Grantham este un investitor britanic și strateg de investiții co-fondator și șef al Grantham Mayo Van Otterloo (GMO), societate de administrare a investițiilor globale. El afirmă că drumul PIB-ului este unul cu creștere zero, chiar dacă majoritatea oamenilor de afaceri susțin contrariul și anume că, în următorii ani, creșterea economică va reveni la ratele sale vechi. 

În SUA, în ultima sută de ani creșterea PIB-ului a fost de peste 3% pe an. Jeremy Grantham este de părere că, în prezent, acest procent nu se ascunde în spatele unor eșecuri temporare, ci este plecat pentru totdeauna. În prezent, creșterea este de apoximativ 1,4% pe an.

Jeremy Grantham are în vedere mai multe variabile prin care-și susține teoria unui PIB, aflat pe un drum de creștere zero. Un prim argument este creșterea populației. Dacă în SUA, în 1970 creșterea pe an era de 1,5 la sută, acum este de jumătate de procent. Numărul de ore pe care le lucrează un om pe an este în creștere cu 0,2%. O altă variabilă este industria prelucrătoare. Productivitatea a fost ridicată și va continua să fie așa, afirmă Grantham. Însă ea reprezintă doar 9% din economia SUA. În anul 1900, reprezenta 24%, iar în 1990, 15%. Până-n 2040 va ajunge la doar 5%. În contrast, creșterea productivității serviciului este scăzută și-n continuă scădere. Până-n 2030 va fi doar 1,3 la sută din economie, dacă metodele de contabilitate vor fi aceleași.

Jeremy Grantham este de părere că prețurile vor continua să crească atât timp cât resursele se vor diminua. Din 2002, cheltuielile pe resurse au crescut cu 4%, iar costurile lor au crescut, din 2000, cu 7%. Investitotul susține că, în acest ritm, prețurile vor crește cu 9% pe an, iar în 11 ani, SUA va ajunge la un punct în care creșterea economică va fi susținută de obținerea de resurse necesare pentru a rula sistemul.  Dacă creșterea productivității sau a cererii va încetinii, costurile ar putea să scadă cu 5% pe an.

Daunele climatice și inundațiile vor duce și ele la o creștere a prețurilor. Cu puțin noroc, creșterea nu va fi severă până-n anul 2030, dar se va accelera rapid între 2030 și 2050. Jeremy Grantham susține că "actualul talmeș-balmeș de costuri și de "bune" și "rele" produce săraci și stimulente dăunătoare".

Jeremy Grantham avertizează investitorii ar trebui să se abțină de optimismul unei creșteri de 3% a PIB-ului.

În România, deși Comisia Naţională de Prognoză preconiza o creștere economică între 1,8 și 2,3%, în primele nouă luni ale anului 2012, potrivit Institutului de Statistică, creșterea a fost doar de 0,2%. Mai mult, Comisia Naţională de Prognoză prevede pentru anul 2016, o creștere a PIB-ului, în România, de 3,2%.

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel