Consumatorii din întreaga lume au mai puţină încredere în companiile de asigurări decât în bănci

Nivelul de încredere al consumatorilor în companiile de asigurări a coborât la 70%, faţă de 82% în bănci, în mare parte fiind datorat interacțiunii scăzute dintre asigurătorii și clienţii lor, conform ediţiei 2014 a studiului EY intitulat Global Consumer Insurance Survey. Consumatorii indică faptul că îşi doresc o comunicare mai frecventă, mai valoroasă şi mai personalizată, față de situația din prezent în care doar câțiva asigurători fac acest lucru. De fapt, 44% dintre consumatori declară că nu au mai avut niciun fel de comunicare cu asigurătorul lor în ultimele 18 luni.

Nivelul de încredere al consumatorilor în companiile de asigurări a coborât la 70%, faţă de 82% în bănci, în mare parte fiind datorat interacțiunii scăzute dintre asigurătorii și clienţii lor, conform ediţiei 2014 a studiului EY intitulat Global Consumer Insurance Survey. Consumatorii indică faptul că îşi doresc o comunicare mai frecventă, mai valoroasă şi mai personalizată, față de situația din prezent în care doar câțiva asigurători fac acest lucru. De fapt, 44% dintre consumatori declară că nu au mai avut niciun fel de comunicare cu asigurătorul lor în ultimele 18 luni.

EY a intervievat aproximativ 24.000 de persoane din 30 de ţări între lunile mai şi iulie 2014, cu scopul de a afla ce contează cel mai mult în relaţia dintre consumatori și asigurătorii lor, modul în care interacţionează şi cât de satisfăcuţi sunt aceşti consumatori cu ofertele de poliţe de asigurare.

Alina Dimitriu, Director Executiv, EY România, declară: "În timpul crizei financiare, încrederea în instituţiile financiare a suferit o lovitură dură, dar am văzut cum aceasta a revenit în mare măsură în cazul băncilor, în vreme ce încrederea în asigurători rămâne scăzută. Băncile au suficiente ocazii pentru a încuraja interacţiunile regulate cu clienţii lor și dispun astfel de capacitatea de a reclădi încrederea atunci când aceasta se pierde. Companiile de asigurări însă se bazează pe prea puţine puncte de contact ca să construiască o relaţie de încredere pe termen lung cu clienţii lor."

Încredere scăzută în companiile de asigurări, mai ales pe pieţele mature

La nivel global, 70% dintre consumatori au încredere în firmele de asigurări, ceea ce înseamnă un nivel mai mic de încredere decât în cazul supermarket-urilor (84%), băncilor (82%), producătorilor de maşini (80%) şi al site-urilor de comerţ electronic (78%). Pe pieţele mature – cum ar fi Europa (61%) şi Australia (53%) – nivelurile de încredere sunt şi mai scăzute, în timp ce consumatorii de pe pieţele în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din America Latină (81%) şi Orientul Mijlociu şi India (79%) au mai multă încredere în asigurătorul lor.

Consumatorii vor mai multă atenţie din partea asigurătorului

Conform studiului EY, interacţiunile dintre asigurători şi consumatori au loc atât de rar încât orice prilej de contact ar avea darul de a schimba percepţia despre asigurători şi brokerii de asigurări în mintea consumatorului. Atunci când comunică, rezultatul este de obicei pozitiv – la nivel global, 70% dintre consumatori susţin că au obţinut un rezultat pozitiv în urma interacţiunii cu asigurătorii. 57% dintre oameni ar prefera să fie contactați de asigurătorii săi mai des de o dată pe an, iar 56% dintre respondenţi afirmă că ar trebui să fie proactivi şi să-şi contacteze ei firma de asigurări.

Alina Dimitriu adaugă: "Până la urmă, aceste produse financiare chiar contează, mai ales atunci când sunt căutate de clienţi. Consumatorii vor ca asigurătorii să le anticipeze momentele cheie de decizie, iar asigurătorii trebuie să recunoască faptul că un singur contact venit la momentul potrivit poate marca o diferenţă. Prin livrarea de servicii adăugate, cum ar fi informaţii actualizate privind promovarea unui stil de viaţă mai sănătos, a unui stil mai sigur de şofat sau al unor rezultate financiare mai bune – asiguratorii au o șansă reală de a schimba percepţiile consumatorilor despre această industrie."

Foarte puţine companii din industria de profil acordă atenție comunicării cu clienții

Modul în care companiile de asigurări interacționează cu consumatorii necesită o atenţie mult mai mare. Consumatorii sunt departe de a fi încântaţi de nivelele de comunicare care există în toate regiunile geografice. Consumatorii japonezi raportează cel mai scăzut nivel de satisfacţie, cu doar 4% foarte mulţumiţi. Chiar dacă se află în partea de sus a ierarhiei, nici performanțele asigurătorilor din America de Nord şi Marea Britanie nu sunt semnificative, cu doar 21%, respectiv 19% din clienţi foarte mulţumiţi.

Canalele de comunicare digitală şi de la distanţă ajung rapid din urmă canalele tradiţionale de interacțiune, reprezentate de întâlnirile faţă-în-faţă. Astfel, 80% dintre clienţi – incluzând 44% dintre clienţii vârstnici – ar lua în considerare mai degrabă alte canale de comunicare decât cel al întâlnirilor personale, pentru orice fel de tranzacţii şi nelămuriri.

Consumatorii continuă să schimbe compania de asigurări din cauza prețului şi doresc să fie la curent cu informațiile despre promoţii

Deciziile consumatorilor continuă să fie motivate în primul rând de preţ şi de beneficiile materiale. Deși frecvenţa şi relevanţa comunicării reprezintă un motiv de închidere sau înlocuire a unei poliţe, acestea ocupă locul patru în topul priorităţilor, cu mai puţin de 30% dintre clienţi care îl consideră motivul principal pentru schimbarea unei poliţe. Raportul costuri/termeni ai poliţei reprezintă cel mai frecvent motiv pentru care oamenii îşi închid sau îşi schimbă poliţa, mai bine de jumătate dintre consumatori menționându-l ca principal motiv. Acesta este urmat îndeaproape de beneficiile poliţei sau acoperirea ei, și mai puțin de recomandările primite de la un broker sau de la un prieten.

Astfel, mulți clienți care schimbă compania de asigurări continuă să rămână cu o impresie pozitivă despre fostul furnizor de servicii – 38% dintre respondenții care şi-au închis poliţele în ultimele 18 luni fiind dispuşi să-şi recomande asigurătorul unor prieteni sau unor rude apropiate.

"În mod tradiţional, companiile de asigurări au acordat o atenţie specială vânzărilor de poliţe noi către clienţi noi. În ultimii ani, asiguratorii au început să acorde o mai mare atenţie retenției clienţilor existenţi. Însă, analiza EY subliniază existenţa unui al treilea grup important pe care asigurătorii l-ar putea recâștiga, cel al foştilor clienţi care şi-au părăsit asigurătorul din motive raționale (cum ar fi preţul) dar care continuă să-l aprecieze şi poate chiar să-l regrete.", concluzionează Alina Dimitriu.

Una dintre modalitățile de recâştigare a clienților este, probabil, aceea a promoţiilor şi ofertelor speciale. 59% dintre consumatorii de asigurări de la nivel global vor să afle informații despre promoţii şi oferte speciale mai des de o dată pe an. Însă, în prezent, doar 45% dintre ei au parte de un astfel de nivel de informare. Pe pieţele în curs de dezvoltare, discrepanţa este şi mai mare: 49% dintre consumatori ar dori să primească informaţii despre promoţii mai des de o dată pe an, însă doar 29% dintre ei au parte de un asemenea nivel de relaţionare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel