Cancer pulmonar: Natalia Motaș, în dialog cu Irinel Popescu - VIDEO

Natalia Motaș, medic  la Clinica de Chirurgie Toracică a Spitalului Fundeni, într-o intervenție la "Academia de Sănătate" realizată de profesorul Irinel Popescu la DC News, trage un semnal de alarmă  în ceea ce privește implicația fumatului în apariția cancerului bronhopulmonar.

"În România, cancerul bronhopulmonar reprezintă o mare problemă, una dintre cauze fiind aceea că pacienții se prezintă foarte târziu la medic, în stadii foarte avansate.

Ajungem ca unul din zece pacienți, rareori doi din zece pacienți pe care îi vedem să-i putem trata chirurgical, ceea ce este o mare problemă. Acest lucru ne duce la gândul ce am putea face din acest punct de vedere. Este simplu, cel puțin în teorie. Cancerul pulmonar trebuie să fie depistat  precoce, mai devreme decât este acum" a declarat medicul Natalia Motaș.

"Trebuie să ne gândim ce produce cancerul pulmonar. Principalul factor  de risc al cancerului bronhopulmonar este fumatul. Oprirea fumatul ar putea să scadă foarte mult incidența cancerului bronhopulmonar în România. Există un program național  în România, iar noi  îndreptăm pacienții noștri spre acest program. Cred că este o problemă  care poate fi rezolvată, dar na ține numai de sănătate, ține și de educație. Nu neapărat de educația pentru sănătate, cât de educația de acasă. Când devenim părinți,  să le inoculăm copiilor ideea că trebuie să ducă o viață sănătoasă, că ar trebui să nu fumeze și să le explice că fumatul ar putea să le provoace un cancer bronhopulmonar.

Fumatul este un risc nu numai pentru cancerul pulmonar, ci și pentru cancerul de esofag.

Cancerul pulmonar care este în stadiul 1 și 2 se operează, după care se face chimioterapie. Se practică chirurgia deschisă în mare măsură pentru că suntem la început în domeniul mini invaziv", a mai declarat Natalia Motaș în cadrul interviului realizat de profesorul Irinel Popescu la DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel