Bulgaria: Focar de pestă porcină africană la o fermă din regiunea Veliko Tarnovo

Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria (BFSA) a confirmat miercuri un nou focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din satul Balgarsko Slivovo (din regiunea Veliko Tarnovo), în apropiere de oraşul Svishtov aflat lângă Dunăre, transmit Focus şi Reuters.

Autorităţile de la Sofia au anunţat că vor sacrifica 17.000 de porci la al cincilea caz raportat în ultimele două săptămâni. Până acum au fost eutanasiaţi peste 100.000 de porci la celelalte patru ferme unde s-a descoperit pesta porcină africană. În total, Bulgaria a confirmat peste 20 de focare în ferme şi gospodării, inclusiv în provinciile de la graniţa cu România. Miercuri, preşedintele bulgar Rumen Radev se întâlneşte cu medicii veterinari şi cu alţi experţi pentru a analiza noi măsuri menite să oprească răspândirea epidemiei. Analiştii susţin că în mai puţin de o lună preţul cărnii de porc în Bulgaria a crescut cu până la 30% iar până în toamnă ar putea creşte cu încă 15%.

Bulgaria intensifică măsurile de prevenire a răspândirii pestei porcine africane şi de protejare a industriei de creştere a porcilor, evaluată la 600 milioane de leva (344 milioane de dolari), a anunţat săptămâna trecută ministrul bulgar al Agriculturii, Desislava Taneva. Companiile din silvicultură vor plăti 150 de leva pentru fiecare mistreţ ucis, în condiţiile în care autorităţile bulgare vor să reducă semnificativ densitatea populaţiei de porci mistreţi în zonele aflate la 20 de kilometri de focarele de pestă porcină africană, a anunţat la o conferinţă de presă Desislava Taneva. Oficialul a adăugat că vor fi adoptate măsuri de control a traficului în zonele afectate şi la frontieră, cu ajutorul poliţiei şi al armatei, vor fi dezinfectate fermele şi va fi restricţionată vânzarea cărnii de porc şi a celei procesate.

Şeful Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria (BFSA), Damyan Iliev, aprecia recent că valoarea pagubelor provocate în cazul în care ţara nu reuşeşte să stopeze epidemia se va ridica la două miliarde de leva. Guvernul de la Sofia a alocat 3,7 miliarde de leva pentru combaterea pestei porcine africane, în condiţiile în care în Bulgaria sunt 1,2 milioane de porci crescuţi în ferme. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici şi mistreţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel