Britanicii, mai tari decât românii: Apartament de 7 mp scos la vânzare pentru 60.000 de euro

Nu are bucătărie, are doar duș
Nu are bucătărie, are doar duș

Câtă zarvă a iscat recent, pe rețelele sociale, informația că, într-un oraș din România, o garsonieră de 11 metri pătrați este oferită spre închiriere pentru 200 de euro pe lună. Britanicii sunt însă mai tari: la Londra a fost scoasă la vânzare o locuință de 7 metri pătrați. 

Un apartament de 7 metri pătrați din Lower Clapton, în estul Londrei, este scos la licitație la un preț de pornire de 50.000 de lire sterline, adică aproximativ 60.000 de euro. Proprietatea, cel mai mic dintre apartamentele londoneze scoase pe piață, a fost închiriată pentru 800 de lire sterline pe lună, adică 960 de euro pe lună. Chiriașul nu locuia acolo în mod constant, preferând să rămână peste noapte o dată sau de două ori pe pe săptămână.

Recent renovat, apartamentul are un pat suspendat, o chiuvetă, un cuptor cu microunde montat sub pat. Nu există bucătărie, doar o masă pliabilă ce poate servi drept birou sau pentru a mânca. Patul este amplasat deasupra unui spațiu de depozitare, un fel de dulap pentru de toate. Într-un spațiu separat se află un duș și o toaletă, scrie Le Figaro. 

Cumpărată mai degrabă de un investitor

Prețul minim stabilit de licitatori este de 50.000 de lire sterline, însă, având în vedere că studioul a fost cumpărat cu 103.500 de lire sterline în mai 2017, este posibil ca ofertele să crească. Stuart Collar-Brown, directorul firmei My Auction, care vinde apartamentul, a declarat că, deși este cel mai ieftin de pe piață, se așteaptă "să fie cumpărat mai degrabă de un investitor decât de un client obișnuit, deoarece marile bănci nu vor acorda împrumuturi pentru suprafețe atât de mici".

Analistul imobiliar Neal Hudson este de acord, mai ales că proprietatea ar putea fi dificil de revândut, având în vedere dimensiunea sa. "Este o proprietate care cu greu se încadrează în definiția unei camere de hotel, fiind lipsită de confort sau Bacilități. Barurile și cafenelele se înghesuie în zonă, dar dependența de aceste spații face ca viața să fie foarte scumpă", a comentat, la rândul său, Julia Rugg, cercetător la Centrul pentru Locuințe de la Universitatea din York, pentru The Guardian.

Cu un venit din chirii estimat la aproximativ 10.000 de lire sterline, investitorii ar putea probabil să recupereze investiția de 50.000 de lire sterline în cinci ani. "Aceste "microapartamente" vor fi oferite spre închiriere și vor găsi cu siguranță doritori, deoarece prețurile proprietăților pentru cumpărare și închiriere sunt ridicate", adaugă avocatul internațional Gabrielle Eisenscher.

Ce spune legislația din România 

În România, Legea nr. 114/1996 privind locuințele este actul normativ care cuprinde cerințele minime impuse în materie de locuințe încă din faza de autorizare a executării construcțiilor noi, indiferent de natura proprietății sau a amplasamentului. Norme ce trebuie respectate nu doar de firmele de construcții, dar și de persoanele fizice care-și ridică o reședință de la zero. 

Citește și Garsoniera de 11 mp din Cluj, la Nod în Papură. Comparaţie cu căminele de nefamilişti

Potrivit actului normativ menționat, o locuință convenabilă este cea care, „prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerința utilizatorului și caracteristicile locuinței, la un moment dat, acoperă necesitățile esențiale de odihna, preparare a hranei, educație și igiena.

Suprafața minimă a fiecărei încăperi și numărul acestora trebuie stabilite, de principiu, în funcție de numărul membrilor familiei. Spre exemplu, locuința unei familii care are trei membri, trebuie să fie formată din trei camere, loc de luat masa, bucătărie, încăpere sanitară și spațiu de depozitare, cu suprafețe minime obligatorii pentru fiecare dintre acestea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel