EXCLUSIV  Bosnia și Herțegovina, pe un butoi de pulbere. Sârbii, aproape să rupă acordul care a pus capăt războiului: „E o luptă între influența turcă și iraniană”

Foto: Ministerul Apărării din Bosnia și Herțegovina
Foto: Ministerul Apărării din Bosnia și Herțegovina

Analistul politic H.D. Hartmann a comentat situația din Bosnia și Herțegovina care se află în pragul unui război civil ca urmare a faptului că bosniacii sârbi s-ar putea rupe și ar distruge acordul de pace care a pus capăt războiului în regiune.

Comentariile au fost făcute în cadrul emisiunii Geostrategica de la DefenseRomania, în contextul în care se analiza strategia Turciei pe plan extern. H.D. Hartmann a atras atenția asupra faptului că în Balcani Turcia luptă cu influența iraniană.

„În Balcani avem o luptă între influența turcă și cea iraniană, în spațiile musulmane ale Balcanilor”, precizează H.D. Hartmann.

„Să nu uităm că Sarajevo a fost construit de către turci când era un sătuc. Să nu uităm că Bosnia și Herțegovina există astăzi datorită celor două mari culoare de finanțare, turcă și iraniană”, a precizat H.D. Hartmann, arătând că acest lucru nu a fost deloc benefic. Iar situația de azi din Bosnia și Herțegovina demonstrează acest lucru.

„Suntem pe punctul ca Republika Srpska, minoritatea sârbă, să își declare secesiunea. Este un butoi de pulbere. Să nu uităm că și aici Rusia a lăsat influența turcă care s-a manifestat prin construcții de moscheei, școli, institute de învățământ, apoi printr-o prezență economică fenomenală, inclusiv cu celebra conductă de gaz construită pe banii turci. Acolo Rusia a atras Turcia pentru a face față influenței crescânde, violente, terorizante a Iranului”, a concis H.D. Hartmann.

Amintim că la începutul acestei luni un raport ONU a atra atenția asupra faptului că direcția către secesiune în Bosnia şi Herţegovina se intensifică până la punctul în care Republica Srpska s-ar putea rupe şi ar putea distruge acordul de pace care a pus capăt războiului în regiune.

Acordurile de la Dayton au creat două entităţi în mare parte autonome, Republica Srpska şi Federaţia Bosniaco-Croată, precum şi o serie de instituţii de stat pentru a garanta funcţionarea normală a statului Bosnia şi Herţegovina. Cu toate acestea, Dodik se pregăteşte să creeze o armată separată pentru RS, ceea ce ar duce la dizolvarea efectivă a armatei statului federal. De asemenea, boicotează instituţiile statului, inclusiv preşedinţia şi parlamentul.

Raportul consideră că Milorad Dodik, un reprezentant naţionalist sârb în cadrul preşedinţiei colegiale (tripartite) a statului bosniac, e principalul vinovat pentru situația din Bosnia și Herțegovina. De ani de zile Dodik îşi susţine ambiţia de a vedea Republica Srpska (RS), majoritar sârbă, separându-se de restul Bosniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel