Urmărește emisiunea live


Boc: Limitatarea prin Constituţie a deficitului şi datoriei publice, necesară împotriva populismului

boc2
boc2

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că limitarea, prin Constituţie, a deficitului şi a datoriei publice este necesară "pentru a avea o pavăză împotriva oricăror politici populiste de a cumpăra voturi pe bani publici".

Premierul a spus, la o dezbatere, că aceste limitări nu reprezintă o noutate în statele europene. "Avem precedentul Germaniei, care a introdus o dispoziţie similară privind echilibrul bugetar în noua sa Constituţie. În Franţa, discuţiile pe această temă sunt avansate. Cred că această regulă este absolut necesar să fie impusă la nivel constituţional", a spus Boc,. citat de Mediafax.

Potrivit preşedintelui PDL, criza a arătat cât de vulnerabile pot fi Guvernele şi ţările în faţa populismului, demagogiei şi a politicilor iresponsabile pentru a cumpăra voturi cu bani publici.

"Avem nevoie de o asemenea prevedere pentru a avea o pavăză împotriva oricăror politici populiste de a cumpăra voturi pe bani publici, iar lecţia pe care România a trăit-o în 2008şi experienţa din ultimii doi ani ne demonstrează cât de uşor este să pui ţara în pargul colapsului prin politici economice iresponsabile. Acesta a fost cazul în anul 2008 când, într-un an de maximă creştere economică, România a avut un deficit de minus 5,4 % şi în acest an de maximă creştere economică, ratingul de ţară a scăzut de la Investment Grade la Junk deşi era an de maximă creştere economică. Şi a fost nevoie de doi ani de sacrificii din partea românilor în primul rând şi am să le mulţumesc ori de câte ori o să am ocazia, pentru că fără eforturile lor nu ar fi fost posibil ca România să aibă astăzi stabilitate economică şi să poată spera la o creştere economică sănătoasă", a adăugat premierul.

El a spus că, după doi ani de sacrificii, România se află în perioadă de stabilitate, cu perspectivă de creştere de 1,5-2% anul acesta, de 3-4% anul viitor şi cu un deficit care anul viitor va fi în jur de 3%.

"Acest lucru înseamnă sacrificarea imaginii politicienilor. Pentru a evita ca în viitor România să mai fie expusă unor astfel de derapaje, avem nevoie de această prevedere constituţională", a mai spus Boc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel