Ana Birchall: Încheierea unui acord UE-Turcia, obiectiv prioritar în contextul crizei migraţiei

Deputatul PSD, Ana Birchall, a vorbit despre importanţa unui acord între Uniunea Europeană şi Turcia, în contextul crizei migraţiei fără precedent cu care Europa se confruntă astăzi.

„Aşa cum au arătat-o ultimele două reuniuni ale Consiliului European, Uniunea Europeană tratează cu maximă seriozitate relaţia cu Republica Turcia, astfel încât încheierea şi implementarea unui acord UE-Turcia să reprezinte în continuare un obiectiv important, inclusiv în contextul eforturilor pentru gestionarea fluxului masiv de migranţi care traversează în continuare graniţele Europei", a declarat deputatul social-democrat.

Ana Birchall a susţinut că "Uniunea Europeană trebuie să intensifice şi să diversifice relaţia de cooperare cu statele tranzitate de refugiaţi şi migranţi economici, atât în ceea ce priveşte controlul fluxului migraţionist, cât şi în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru cauzele care stau la baza fenomenului". Deputatul social-democrat a precizat că este esenţială încheierea unui acord comprehensiv cu Republica Turcia, ţinând cont că acesta constituie un obiectiv prioritar al Uniunii.

„Declaraţia finală a summit-ului, care include propunerile formulate de Turcia, conţine un angajament ferm privind oprirea migraţiei ilegale şi a traficului ilegal de persoane către Europa. Cu toate acestea, aş dori să subliniez faptul că, dacă vor fi adoptate cererile formulate de Turcia, aria de responsabilitate şi unele obiective operaţionale ale Agenţiei pentru Pază Europeană de Frontieră şi de Coastă vor suferi modificări. Negocierile privind noul rol al Turciei în acest context ar trebui să includă şi posibilitatea ca agenţia să conlucreze cu autorităţile din Turcia pentru a-şi putea îndeplini misiunea în gestionarea eficientă a frontierelor externe", a arătat Ana Birchall. Totodată, Ana Birchall a subliniat că o altă temă de prim-plan pentru Uniunea Europeană este cea referitoare la posibila închidere a rutei folosite de migranţi prin Balcanii de Vest.

[citeste si]

„Cu toate că această măsură poate avea un efect pozitiv în combaterea migraţiei ilegale, trebuie să fim foarte atenţi la posibilele efecte negative ale acestui scenariu, deoarece există riscul complicării suplimentare a situaţiei din Grecia, putând, în egală măsură, determina deschiderea unei noi rute a migraţiei, ce ar include şi România. În eventualitatea unui astfel de scenariu, ţara noastră trebuie să fie pregătită din toate punctele de vedere pentru a face faţă cu succes posibilelor provocări", a declarat Ana Birchall.

„De aproape un an, Europa se confruntă cu o criză fără precedent provocată de valurile succesive de migranţi care traversează graniţele UE, punând sub semnul întrebării însăşi construcţia europeană, dacă această criză nu este gestionată şi soluţionată cu inteligenţă, maturitate, responsabilitate şi respect faţă de fiecare stat membru. Eforturile instituţiilor europene şi ale statelor membre în gestionarea actualei crize trebuie să ducă la identificarea unor soluţii bazate pe consens, atât pentru gestionarea situaţiei curente, cât şi pentru abordarea cauzelor profunde ce stau la baza acesteia.

Totodată, trebuie să ţinem cont de faptul că actuala criză priveşte nu doar Uniunea Europeană, fiind o problemă ce reclamă un răspuns coordonat la nivel internaţional. Dincolo de îmbunătăţirea cooperării cu statele de tranzit, aşa cum este Turcia, este necesară implicarea întregii comunităţi internaţionale în soluţionarea crizei migraţiei", a subliniat deputatul PSD în finalul declaraţiei politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel