Profesorul Costel Vînătoru, doctor inginer cercetător științific gradul I, a explicat ce se întâmplă cu roșiile în care sunt pompate prea multe substanțe chimice.
În primul rând, la exteriorul roșiei putem fi atenți la o formă conică, lemnoasă, în partea opusă decât cea a tulpinii, de formă conică, ca o alungire forțată a roșiei: ”Poate fi o genă care să transmită acest caracter, gena B, sau poate fi apărut din cauza substanțelor chimice, a stimulentelor, fie de legare, fie de maturare forțată. Prin utilizarea unor substanțe în exces sau interzise, roșia se poate transforma într-un pericol” a spus profesorul Vînătoru, la Antena 3 CNN.
”Dacă mai descoperim un cerc lemnos în interior, iar ne putem duce cu gândul la o maturare forțată pe cale chimică. Sau când descoperim în pulpa fructului un țesut albicios, deci, practic, se vede că e o maturare forțată, ne putem gândi că iar s-au folosit substanțe în exces” a mai spus Costel Vînătoru.
De asemenea, ar fi indicat să evităm roșiile fără semințe.