Americanii vor întrece statele arabe și Rusia la energie cu ajutorul gazelor de șist

Americanii își pun bazele în sectorul energetic și așteaptă să crească între 380-690 de miliarde de dolari, până la 3,7% din PIB, până în 2020. În momentul de față, energia aduce economiei americane 453,8 miliarde de dolari și 2,9 milioane de locuri de muncă, arată un raport al McKinsey Global Institute, despre oportunitățile de creștere a economiei americane.  SUA își vor menține supremația în cazul petrolului și    al gazelor de șist de la 10 la 15 ani.

[caption id="attachment_354099" align="aligncenter" width="584"] Sursa foto: REUTERS[/caption]

Agenția Internațională de Energie prevede că SUA va întrece Arabia Saudită și Rusia și va deveni cel mai mare producător de energie până în 2020 și cel mai mare exportator până în 2030. De asemenea, SUA vor importa anul acesta mai puțină energie decât în orice an din 1987 și până acum, chiar dacă consumul s-a dublat în această perioadă. SUA își vor menține supremația în cazul petrolului și    al gazelor de șist de la 10 la 15 ani.

Tehnologia este secretul 

După vârful din anii 70, producția de energie americană a experimentat trei decade de declin, iar acest lucru s-a simțit nu doar în prețul energiei pentru utilizatorii casnici, dar și în prețul bunurilor și alimentelor. Dar acum 5 ani, lucrurile au început să se schimbe. Secretul revenirii SUA ca un jucător important pe piața energetică mondială îl reprezintă forajul dirijat/înclinat și fracturarea hidraulică. Ca în cazul unui joc de strategie, aceste tehnologii au deblocat posibilitatea exploatării unor depozite imense de petrol și gaz de șist, resurse care se considerau prea greu de extras.

Astfel, peoducția de gaz de șist din America de Nord a crescut cu peste 50% în fiecare an, începând din 2007, scăzând prețul cu două treimi.

Creșteri în lanț

Resursele de șist ar putea revitaliza industria de petrol și gaz și să atragă după sine și îmbunătățirea altor sectoare economice. Este vorba despre o creștere între 2 și 4% din PIB (380-690 de miliarde de dolari) și de 1,7 milioane de locuri de muncă până în 2020. Acest impuls ar putea merge mai departe, în industria manufacturii. Este vorba despre produse petrochimice, fertilizatoare, oțel și aluminiu, sticlă, hârtie și ambalaje de plastic. Industria manufacturii ar putea crește cu 55-85 miliarde de dolari. Acest lucru ar duce la suportul altor industrii, cum ar fi cea a servciilor, a construcțiilor, a transporturilor, aducând între 210 și 380 de miliarde de dolari suplimentari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel