Patru elemente-cheie ale interviului acordat de Antonescu la Realitatea Tv

Crin Antonescu
Crin Antonescu

Crin Antonescu a anunțat luni seară că decizia de a renunța la cursa prezidențială este ireversibilă, sugerând că retragerea a fost, de fapt, o înlăturare a sa executată de oameni din interiorul PNL. Liberalul a tras un semnal de alarmă cu privire la cum va arăta "România lui Ponta", arătând în același timp că prezidențiabilul PNL, Klaus Iohannis, nu se bucură de sprijinul său în lupta pentru Cotroceni.

Ponta, primul băsist al țării -  Crin Antonescu a lansat o diatribă împotriva fostului său partener din USL, Victor Ponta. De-a lungul emisiunii, liberalul a încercat să argumenteze teza conform căreia Ponta nu este adversarul regimului Băsescu, ci un rod al său. Un atac puternic a venit în legătură cu dosarul Voiculescu. Antonescu a spus că, în cazul în care condamnarea lui Dan Voiculescu este una politică, cum de altfel susțin și unii pesediști, responsabilitatea este a celui care are majoritate în Parlament de doi ani, conduce guvernul și a numit procurorii-șefi: Victor Ponta.

Declarații-cheie: • "Fie procesul Vociulescu a fost perfect în regulă, corect, în conformitate cu normele judiciare și atunci am încheiat discuția, fie nu. Dar dacă nu, înseamnă că avem o problemă gravă cu funcționarea sistemului judicar în România. Și dacă asta se întâmplă, după doi ani și jumătate în care guvernul aparține unei forțe, majoritatea parlamentară aparține aceleiași forțe, ministrul Justiției aparține aceleiași forțe, numirea șefilor parchetelor aparține aceleiași forțe poltice nu putem spune că acele personaje, cum ar fi prim-ministrul, nu au o responsabilitate, dacă e un verdict politic în procesul Voiculescu".

•  "Există un regim Băsescu care e spre sfârșitul vieții, dar care a procreat și care în partea sa tânără are tot viitorul în față: Victor Ponta".

•  "România lui Ponta va fi ca asta. Din punctul meu de vedere, dacă va fi ca acum, nu va fi bună".

Pasul înapoi, ireversibil - Crin Antonescu nu mai vrea sub niciun chip să lupte pentru Cotroceni. Susținători ai liberalului sperau ca acesta să fie al patrulea candidat independent, chiar dacă asta implica plecarea sa din PNL. El a admis că revenirea sa în cursa internă din PNL pentru desemnarea prezidențibilului a fost o contradicție, pe care însă nu o regretă.

Declarații cheie: • "Nu sunt și nu voi fi candidat la Președinție, nu sunt și nu voi mai fi președinte al unui partid"

• "Exclud categoric o candidatură independentă, nu am niciun fel de interes pentru așa ceva, respect decizia PNL"

Mazilirea orchestrată din interiorul PNL -  Mai tranșant ca niciodată, Antonescu a spus că explicația pentru pasul înapoi în cazul candidaturii la Președinție nu trebuie căutată în nicio teorie a conspirație, fiind, pur și simplu, o decizie a partidului. Concret, retragerea a fost de fapt o înlăturare a sa. Antonescu a ironizat sondajele din interiorul PNL, care îl plasau la o cotă rușinoasă, și de care s-au ocupat "trei oameni foarte serioși din PNL". Antonescu se referă la noii locotenenți ai lui Iohannis, Marian Petrache, Teodor Atanasiu și, probabil, Ludovic Orban.

Antonescu a precizat că de la șefia PNL a plecat din cauza eșecului de la europarlamentare.

Declarații-cheie: • "Eu nu am plecat nicăieri, eu am renunțat la șefia PNL - fiind singurul care a făcut asta în 20 de ani - pentru că am obținut un scor cu inacceptabil față de ținta electorală asumată și pentru care m-am socotit, ca președinte, primul responsabil".

• "PNL a făcut niște sondaje de opnie. Trei oameni foarte serioși din PNL s-au ocupat serios de executarea sondajelor". Moderator: "Sunteți ironic?" "Atât cât trebuie. Aceste sondaje au fost sondaje cât se poate de credibile, ele au fost și publicate înainte să se ia decizia. Sondajele erau îngrozitoare, scorul meu politic era unul extrem de mic, mai mic decât al d-nei Udrea, Băsescu sau Predoiu".

Relația cu Iohannis, plină de resentimente  - Crin Antonescu s-a arătat mai mult decât sceptic în ceea ce-l privește pe prezidențiabilul Klaus Iohannis. Liberalul a spus că deocamdată nu știe dacă edilul Sibiului are votul său și că îi va urmări evoluția pentru a lua o decizie în acest sens. Chiar dacă declarațiile lui Antonescu par sterile în această fază electorală, fostul președinte încă mai are o influență considerabilă în PNL-ul condus de Klaus Iohannis, cel care va avea nevoie de un partid la turație maximă pentru a emite pretenții în cursa prezidențială.

Declarații-cheie: • (despre sondajele interne în care avea un scor dezastruos) "Înseamnă că eu sunt un o persoană a  cărei alăturare de prezidențiabil trebuie evitată. Nu-l trag în jos pentru a fi asociată figura lui cu un om care are atâta ostilitate, impopularitate. Îmi văd de treaba ea". 

• "Pe dl Iohannis eu l-am invitat în PNL și am cerut într-un Congres votul, am vorbit despre posibiliattea ca domnia sa, dacă va fi ales, să preia conducerea partidului în cazul retragerii mele și am vorbit insistent despre varianta Iohannis prim-ministru. Asta, oricât ar fi de improbabilă funcția de prim-ministru, președinte e cu totul altceva decât prim-ministru. Nu am vorbit niciodată de Klaus Iohannis președinte de România. N-am spus că nu-l votez, am spus că nu-l cunosc".

• "Îl urmăresc să văd dacă îl susțin".

• "Nu văd niciun candidat de dreapta, deşi sunt minţit că sunt cinci candidaţi de dreapta".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel