Zilele designului românesc

“Standpoint”, proiectul românesc prezent la London Fashion Week, la Bucureşti 

Institutul Cultural Român prezintă, între 20 și 28 mai, la Romanian Design Week, expoziția cu care România a participat la ediția de anul acesta a London Fashion Week. Intitulată Standpoint, inițiativa reunește creațiile designerilor Smaranda Almășan, Emese Bakó, Andreea Castrase, Sabina Pop şi Ancuța Sarca, într-un proiect conceput de Romanian Design Week. Designul expoziției, deschisă vizitatorilor din Londra între 17-21 februarie, îi aparține arhitectului Attila Kim.

Realizat printr-un parteneriat între Institutul Cultural Român din Londra, The Institute şi Romanian Design Week, proiectul Standpoint a fost cea de-a șaptea participare consecutivă a României la celebrul eveniment, expoziția românească fiind inclusă, ca de obicei, în cadrul secțiunii International Fashion Showcase, coordonată de British Fashion Council și British Council.

De-a lungul timpului, participările românești la London Fashion Week au fost încununate cu premii și mențiuni foarte onorante. Din acest motiv, proiectul din acest an, o explorare a dialecticii local-global ce îi reunește pe câțiva dintre cei mai inventivi tineri designeri români ai momentului, a fost așteptată cu un interes pe măsura reputației câștigate la Londra de creativitatea românească.

(w670)

Proiectele prezentate la ediția din acest an au fost invitate să descindă în laboratoarele creatorilor de modă, încercând să distingă procesul prin care aceștia transformă cultura locală într-un limbaj universal.

Standpoint încorporează, prin paleta diversă de texturi și materiale, reflecții privitoare la influența trecutului asupra practicilor creative contemporane, introspecții personale, precum și câteva dintre sursele de inspirație oferite de o lume globalizată. Limbajul internațional al modei devine astfel o modalitate de comunicare a experienței unice a fiecărui designer, influențată atât de trecut, cât și de specificul cultural local și de universul creativ personal.

Smaranda Almăşan este o creatoare de modă ale cărei colecţii sunt caracterizate printr-un design elegant şi tăieturi fine, precum și printr-o atenţie deosebită la detalii, iar stilul ei este definit ca „avangardă purtabilă”. După absolvirea Masteratului în Design Vestimentar la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, şi-a deschis propriul studio în cadrul Fabricii de Pensule. În ultimii ani, Smaranda a participat la o serie de evenimente de profil, printre care celebrele târguri de modă de la Düsseldorf, München şi Viena.

După finalizarea unui internship la renumita casă de modă Giles Deacon din Marea Britanie, Emese Bakó a lucrat pentru H&M la Stockholm. Ţinutele ei, reprezentări vizuale pline de atitudine şi delicateţe, au apărut într-o serie de reviste de profil prestigioase, de la Elle, Harper’s Bazaar, la Beau Monde sau Unica. Tăieturi sofisticate, detalii feminine, catifea, satin şi ţesături brocart, broderii realizate manual, mărgele şi alte tehnici atractive sunt doar câteva dintre elementele care definesc creaţiile artistei.

De-a lungul scurtei sale cariere în industria modei, Andreea Castrase a obţinut distincţii importante, printre care Best Young Designer award la Elle Style Awards şi Best Young Designer la premiile Beau Monde, ambele în 2015. Creatoarea a câştigat experiență lucrând pentru Ann Demeulemeester şi H&M, dezvoltând o estetică ce poate fi definită ca atemporală şi austeră, capabilă însă să genereze emoţie.

Cu un simţ al liniei originale și îndrăznețe, Sabina Pop este interesată de legăturile dintre arta contemporană și design. În prezent înscrisă la programul doctoral al Universităţii de Artă şi Design din Cluj, Sabina propune creaţii purtabile, dar curajoase, caracterizate prin culori vii și pattern-uri puternice, suprapuse inedit, dar și prin siluete minimaliste, cu volume geometrice generoase.

Ancuţa Sarca este un explorator neobosit care investighează în permanenţă diverse concepte culturale şi a cărei originalitate a fost remarcată rapid nu doar de presa de specialitate din România, dar şi de celebrul brand Meadham Kirchhoff, care i-a oferit un internship în studioul său londonez. În cea mai recentă colecție a sa, Ancuţa traduce mişcări sociale şi culturale în haine-experiment, folosind materiale neconvenționale, culori vibrante și texturi hi-tech.

Ediția aniversară Romanian Design Week (a-V-a) prezintă cea mai mare expoziție dedicată industriilor creative din România într-un spațiu de peste 4.000 de mp., cele mai bune proiecte de design, inițiative de succes și exemple de bune practici din ultimul an, dar și pentru a investiga împreună rolul creativității în 2017.

Expoziția centrală Romanian Design Week, un proiect inițiat de The Institute și organizat în parteneriat cu ING Bank, reunește anul acesta 200 dintre cele mai bune proiecte realizate doar în ultimul an de către 150 de designeri, graficieni și arhitecți români, precum și o selecție de expoziții satelit organizate alături de partenerii noștri și de prezențe  internaționale.

Selecția lucrărilor a fost realizată de către echipa The Institute, alături de boardul creativ RDW: Adrian Soare, arhitect partener SYAA, Domnica Mărgescu, director de modă și Maurice Munteanu, editor de modă Elle Romania, Mihai Gurei, Creative Director și owner Intro,  Ovidiu Hrin, Synopsis, Ștefan Ghenciulescu, arhitect, redactor-şef al revistei Zeppelin, Andreea Bădală, Fashion Designer-ul din spatele brandului MURMUR, Emilian Cartiș, Product Designer leading Product Design + Innovation pentru PepsiCo Europe, inițiatorul Design Council România și Ștefan Vasilachi, Group Creative Director, Geometry Global.

Eveniment găzduit de Mega Image.

 

Evenimente colaterale

                                            

Argaetic Muralium - 1 week live

(w670) 

Timp de 7 zile, între 20 și 26 mai, Andrei Argaetic va interveni pe un calcan de 30 de metri patraţi din GrădinAcuarela folosind culoare și vegetație, lemn, cuie, sfoară și alte materiale.

Muralium continuă seria de evenimente de live drawing inaugurate în 2014 de Imbold cu ilustratorii: Kitră, Ioana Șopov, Cătălin Lartist.

Performance-ul va fi găzduit de grădina Imbold - Acuarela și va fi finalizat în seara de 26 mai printr-un joc de lumini și sunete din natură.

Muralul lui Argaetic se va adăuga lucrărilor permanente din grădina fostei galerii, alături de sculpturile semnate de Misha Diaconu și Răduț Irinel, ilustrația Naughty Nun semnată de Sorina Vazelina și busul desenat de Kitră.

Andrei Argaetic este artist, ilustrator și pasionat de lettering. Când nu are proiecte comisionate, desenează despre viață, curatoriază expoziții și coordonează diverse proiecte creative în agenția Hello Menthol. Printre clienții săi se numără: Red Bull, Ted x Bucharest, Unicredit, Ubisoft.

Barbecue, Art & Design

(w670)

Design. Artă. Muzică. Gastronomie. Acestea vor fi ingredientele evenimentului organizat de Dizainăr concept-store & Acuarela Bistro, duminică, 28 mai, în cadrul evenimentelor conexe Romanian Design Week 2017, în Dizainăr garden – Str. Puțul cu Plopi,.

Barbecue, Art & Design este un eveniment cultural-gastronomic ce îi va reuni pe creativii și iubitorii de creație din orice domeniu la un grătar. Grătarul este un element social-gastronomic adânc înrădăcinat în cultura și ADN-ul românului; nu ar trebui exilat sau renegat din viața creativului contemporan, așa că Dizainăr concept-store & Acuarela Bistro s-au gândit să-l reinventeze și să invite și alți prieteni creativi.

De componenta artistică se va ocupa Andrei Argaetic, iar componenta de design este în grija echipei Dizainăr, care curatoriază în prezent produse a peste 100 de designeri români.

La Barbecue, Art & Design vei găsi o selecţie de oferte, doar pe durata evenimentului, la produsele create de designerii români și prezentate de magazinul Dizainăr.

Din Viscri cu drag

(w670)

Acuarela și Instantly.be aduc în București o selecție de instantanee din viața satului transilvănean Viscri. Pozele au fost postate timp de 12 de luni pe contul de instagram #Viscrigram de Alexu Toader, un tânăr art director care a renunțat la claxoanele din București pentru ciripiturile și viața domoală a Viscriului.

În 24 mai, între orele 18:00 şi 22:00, la Acuarela Bistro, puteţi descoperi Instagramurile care surprind atât momente și personaje autentice din sat, cât și etape și greutăți din restaurarea casei și șurii de la Viscri 32 și transformarea ei în Vis de Viscri - pensiune cu restaurant în șură.

Pozele vor fi curatoriate de Ariel Constantinof și printate de echipa Instantly.be, serviciu online prin intermediul căruia se pot printa și livra oriunde în lume poze digitale.

Viscri este un sat retras din județul Brașov, înscris în Patrimoniul UNESCO, cunoscut pentru atmosfera idilică, ţăranii prietenoși, Biserica fortificată săsească din secolul 12 și casa deținută aici de HRM Prințul Charles.

Evenimentul face parte din circuitul Romanian Design Week.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy