Vicepreședintele J.D. Vance s-a întâlnit vineri la München cu lidera AfD din Germania, a confirmat biroul său, după ce a susținut partidul ca partener politic – o poziție pe care Berlinul a respins-o drept interferență electorală.
Update:
Cancelarul german Olaf Scholz a respins categoric comentariile făcute de vicepreşedintele american JD Vance văzute ca un sprijin pentru partidul Alternativa pentru Germania (AFD, extrema dreaptă), şi a insistat că nu ar trebui să existe nicio interferenţă externă în campania electorală din Germania, transmite dpa.
Scholz a declarat sâmbătă, în cadrul Conferinţei de securitate de la Munchen, că membri ai AfD banalizează trecutul nazist al Germaniei şi crimele monstruoase ale nazismului.
Un angajament că acestea 'nu se vor repeta niciodată', aşa cum Vance a făcut joi în timpul vizitei sale la memorialul lagărului de concentrare de la Dachau, nu poate fi conciliat cu susţinerea faţă de AfD, a mai spus Scholz.
'De aceea, nu vom accepta ca persoane din exterior să interfereze în favoarea acestui partid în democraţia noastră, în alegerile noastre, în procesul de formare democratică a opiniei', a adăugat el. 'Este nepotrivit, mai ales între prieteni şi aliaţi, şi respingem cu fermitate acest lucru', a insistat cancelarul german.
'Vom decide noi înşine modul în care democraţia noastră va continua', a adăugat el.
Vineri, vicepreşedintele american Vance a criticat aspru aliaţii europeni în cadrul discursului său la conferinţa de la Munchen, avertizând împotriva unei ameninţări la adresa democraţiei. El a făcut referire indirect şi la dezbaterea din Germania cu privire la distanţarea faţă de AfD, declarând că 'nu există loc pentru ziduri de protecţie'.
Tot vineri, în marja conferinţei, vicepreşedintele american s-a întâlnit cu co-lidera AfD, Alice Weidel, candidata partidului la postul de cancelar.
Vance s-a întâlnit de asemenea cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, cu ministrul de externe Annalena Baerbock, cu liderul opoziţiei conservatoare Friedrich Merz şi cu ministrul de finanţe Wolfgang Schmidt în cursul dimineţii de vineri, dar nu a avut nicio întrevedere cu Scholz.
În pofida acestor divergenţe, Germania, care a făcut din parteneriatul transatlantic pilonul politicii sale externe şi de apărare postbelice, nu este pregătită să le întoarcă spatele Statelor Unite, adaugă AFP.
Germania va 'continua să cumpere' materiale militare americane, a dat asigurări Scholz, subliniind 'necesitatea unei industrii europene de armament puternice'.
Cu privire la Ucraina, Scholz a reafirmat principiul conform căruia 'pacea nu există' decât 'dacă suveranitatea Ucrainei este asigurată'.
Germania nu va sprijini 'niciodată' o 'pace impusă' Kievului, a mai spus el.
Cancelarul s-a pronunţat de asemenea contra unei 'decuplări a securităţii europene şi americane' şi a fost de acord că există o nevoie 'indiscutabilă' de 'a continua creşterea semnificativă' a cheltuielilor de apărare peste procentul de 2% din PIB alocat în prezent de Berlin.
'Fiecare procent suplimentar pe care îl cheltuim pentru apărare necesită 43 miliarde de euro în plus pe an', a menţionat el, pledând pentru reformarea regulii 'frânei bugetare' după alegeri pentru a exclude din acest calcul cheltuielile militare.
Acest discurs a avut loc cu o săptămână înaintea alegerilor federale anticipate, în care Scholz este dat ca perdant.
Rivalul său Friedrich Merz, candidatul conservatorilor care devansează AfD şi SPD în sondaje, se află şi el la conferinţa de la Munchen.
Știrea inițială:
Un oficial din biroul lui Vance nu a oferit mai multe detalii despre întâlnire, dar a spus că Vance s-a întâlnit cu liderii tuturor partidelor politice majore din Germania, scrie Reuters..
Un purtător de cuvânt al liderei AfD, Alice Weidel, a confirmat întâlnirea, spunând că cei doi s-au întâlnit la hotelul în care e cazat Vance timp de aproximativ 30 de minute și au discutat despre războiul din Ucraina, politica internă germană și libertatea de exprimare.
AfD, care are în prezent aproximativ 20% în sondaje, înainte de alegerile generale din 23 februarie, este marginalizat pe eișichierul politic din Germania din cauza politici de extremă dreaptă.
Într-o politică numită „firewall” (barieră politică), partidele au ajuns la un consens să nu colaboreze cu AfD, care este supravegheată de serviciul german de informații.
Într-o aparentă referire la slogan, Vance a spus: „Democrația se bazează pe principiul sacru că vocea poporului contează. Nu există loc pentru firewall-uri”.
„Niciun alegător de pe acest continent nu a mers la urne pentru a deschide porțile pentru milioane de imigranți necontrolați”, a mai spus Vance, vorbind vineri la Conferința de securitate de la München.
Foto: Agerpres
Într-un interviu pentru Deutschlandfunk care, cancelarul Olaf Scholz a criticat remarcile lui Vance ca fiind extrem de neobișnuite, adăugând că Germania are un firewall împotriva partidelor de extremă dreapta dintr-un motiv întemeiat, invocând trecutul național-socialist al Germaniei.
Ministrul german al Apărării a respins vineri criticile lui Vance la adresa puterilor politice germane și europene, ca fiind inacceptabile.
„Această democrație tocmai a fost pusă sub semnul întrebării de către vicepreședintele SUA, nu doar democrația germană, ci și cea a Europei în ansamblu”, a declarat vineri ministrul Apărării, Boris Pistorius, la Conferința de Securitate de la München.
„Dacă îl înțeleg bine, el compară starea Europei cu ceea ce predomină în unele regimuri autoritare... acest lucru nu este acceptabil”, a adăugat el.
Liderul conservator Friedrich Merz, despre care sondajele arată că va fi probabil următorul cancelar al Germaniei, a fost acuzat luna trecută de rivali că a încălcat firewall-ul prin inițierea unor moțiuni parlamentare care se bazau pe sprijinul AfD. Cu toatet acestea, el a exclus formarea unui guvern cu partidul de extremă dreapta.
Tot vineri, un purtător de cuvânt al guvernului german a spus că Vance nu ar trebui să se amestece în alegerile din Germania, când a fost întrebat despre un raport Wall Street Journal în care Vance a fost citat că a spus că va îndemna politicienii germani să colaboreze cu toate partidele, inclusiv cu AfD.
„Nu cred că este corect ca străinii, inclusiv cei din țări străine prietene, să se amestece atât de intens într-o campanie electorală în mijlocul unei perioade electorale”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german într-o conferință de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News