Unde poţi să-l asculţi pe Mozart prin oase

Te-ai gândit vreodată că poţi asculta muzică şi cu oasele? Medicul Ana Tudorache, specialista care a adus în România o terapie inovativă, veche de peste cinci decenii în alte state ale lumii, metoda Tomatis, ne asigură că e posibil. În Bucureşti, pe strada Herescu, în Cartierul Cotroceni, există singurul centru de acest fel din ţara noastră.
Text de Aura Stan și Mădălina Proboteanu
Terapia Tomatis poate fi benefică pentru persoanele care au dificultăţi de învăţare şi de limbaj, tulburări de dezvoltare (autism, sindrom Asperger, sindrom Rett, inadaptare). Metoda poate fi folosită ca adjuvant în învăţarea unor limbi străine sau chiar ca remediu pentru tratarea anxietăţii, fricii sau temerilor pe care le are o  viitoare mămică, înainte de momentul naşterii. Pacienţii ei nu sunt neaparat şi bolnavi. O demonstrează şi râvna unei mămici a unei fetiţe de doi ani care a adus-o la Tomatis pentru a se dezvolta armonios. Practic, copilul a ascultat Mozart timp de oră şi jumătate, chiar dacă a dat semne că i-ar fi mai bine într-un parc de distracţii, printre zgomotele unor parteneri de joacă. ,,Să ascultăm muzică, să ascultăm”, o liniştea terapeuta, în timp ce copilul ţipa.Maria Callas, Gerard Depardieu şi Sting au apelat la Tomatis,,Pe mine, terapia Tomatis m-a ajutat să fiu energică în perioade foarte solicitante, când aveam o grămadă de lucruri de făcut”, explică Ana Tudorache, care s-a specializat pentru această terapie în Franţa şi Luxemburg.
Soprana Maria Callas, actorul Gerard Depardieu sau muzicianul Sting au apelat nu de puţine ori la ,,secretul” Tomatis. ,,Aşa cum un scriitor are momente de criză, când nu mai poate scrie, aşa şi cântăreţii ajung într-un moment când încep să falseze sau să nu mai poată cânta pur şi simplu”, explică specialista. Chiar şi bebeluşii pot beneficia de avantajele acestei terapii. Dacă pentru pacienţii de rând, audiţiile sunt realizate cu ajutorul unor căşti speciale, unde sunetul ajunge direct la timpan, la copiii de-o şchioapă, muzica lui Mozart e receptată prin şira spinării. Practic, dosul căştilor e aşezat de spatele bebeluşului. De ce tocmai Mozart? Preferinţa pentru compozitorul german nu e una întâmplătoare. ,,Mozart foloseşte în ariile din tinereţe toată banda de frecvenţe, alternanţa sunetelor joase cu cele înalte are urmări benefice asupra ascultătorului”, afirmă medicul Tudorache. ,,Efectul Tomatis este dat de contrastul care determină contracţia şi relaxarea aleatoare a muşchilor din ureche internă”, adaugă specialista. Un tratament obişnuit Tomatis cuprinde 60 de ore de audiţie muzicală, după care rezultatele pot fi vizibile. Preţul unei şedinţe (două ore – n.r.) este de 55 de lei. În timpul unei şedinţe Tomatis, pacientul nu stă izolat, cu două căşti pe urechi, pierdut în lumea lui Mozart. Dacă la copii, de un real ajutor sunt jucăriile, ,,curiozităţile de om mare” şi jocurile, la adulţi, audiţia e condimentată cu discuţii. Terapia nu poate fi realizată acasă, căci e nevoie de un echipament special, care nu poate fi achiziţionat de publicul larg.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel