Un telescop din adâncul Pământului va înregistra semnalele extraterestre

Astrofest
Astrofest

Un telescop subteran, sub forma unui triunghi, având perimetrul de 30 de kilometri şi fiind plasat la o adâncime de 100 de metri, va fi construit de căatre Observatorul Gravitaţional European. Telescopul va intercepta şi măsura undele cosmice provenite din Univers.

Telescopul subteran, dedicat lui Albert Einstein, se numeste ET (Einstein Telescope) şi este cel mai ambiţios proiect al fizicienilor europeni, după acceleratorul de particule LHC de la CERN, Geneva, informează ANSA.

Prezentat în Italia, la Cascina (Pisa), proiectul este coordonat de Observatorul Gravitaţional European. ET va avea ca scop ascultarea ecourilor exploziilor gigantice care au avut loc în Univers, cum ar fi cele generate de supernove sau de coliziunile găurilor negre.

În spaţiu, conform teoriei lui Einstein, aceste explozii generează "valuri" similare undelor provocate de o piatră aruncată într-un lac. Însa, undele din Univers se propagă cu viteza luminii, dar cu o amplitudine redusă.

Obiectivul telescopului ET este de a intercepta şi de a măsura undele cosmice. Acesta reprezintă piesa lipsă a verificării experimentale a teoriei relativităţii lui Einstein.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel