EXCLUSIV  TRANSPLANT RENAL. Mircea Penescu: Două căi de ieșire din dializă. Este smuls din ghearele morții

Prof. dr. Mircea Penescu, managerul Spitalului Clinic de Nefrologie Doctor Carol Davila, a fost invitatul DCNews, în cadrul emisiunii ”Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale. 

Prof. dr. Mircea Penescu a vorbit, la interviul DCNews, și despre transplantul renal. 

”În România, transplantul renal încă nu reprezintă ponderea principală în materie de terapie a bolii renale cronice. 8-10% din cazuistică se rezolvă astfel. Transplantul renal este o alternativă excepțională, pentru că, în momentul când e vorba de un transplant reușit, (...) pacientul este un om smuls din ghearele morții și redat unei vieți normale. Calitatea vieții depinde foarte mult de senzația de libertate. Dependența de medic și de echipa de dializă are efect asupra calității vieții.

Un pacient transplantat este exact ca o mașină căreia i-ai pus o piesă de schimb nouă și care poate să funcționeze normal. 

Două căi de ieșire din dializă

Transplantul nu este numai o soluție de dorit, este și singura supapă de depresurizare a centrelor de dializă supraaglomerate. Din dializă nu există decât două căi de ieșire. Intrarea în hemodializă, în program, este un contract pe viață. Nu există decât două căi de ieșire: una spre țintirim, cealaltă spre transplant.

Aici intră foarte mult în discuție și tipul de pacient, dacă e vorba de un pacient tânăr, activ, care necesită independență, eu indic transplantul renal, în măsura în care e posibil. Transplantul renal se poate face cu organ de la cadavru, cu organ de la donator viu și asta a dominat o perioadă puțin dramatică istoria transplantului renal la noi. Problema este că sistemul respectiv este esențial să funcționeze, sistemul de colectare de organe este fundamental. Sunt pe liste de așteptare foarte, foarte mulți, pe de o parte justificat. Aici nu e cum crede unul sau altul că a fost favorizat. Este un joc al hazardului, al genelor. Creșterea ofertei prin perfecționarea rețelei naționale cred că se impune și la noi. 

Există niște falii. Ar trebui ca oameni conștienți și devotați pacientului să lase orice la o parte și conlucrăm cu toții pentru a putea promova cu toate armele posibile, nu este suficient numai excelență profesională, aici intră și organizarea” a precizat, la interviul DCNews prof. dr. Mircea Penescu. 

[citeste si]

DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy