Sfânta Muceniţă Tatiana diaconiţa, sărbătorită pe 12 ianuarie

În fiecare an, la 12 ianuarie, Sfânta Muceniţă Tatiana diaconiţa este sărbătorită în mod deosebit la Craiova, la Catedrala mitropolitană 'Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir', care adăposteşte o parte din moaştele sale, alături de cele ale Sfinţilor Nifon, Serghie şi Vah. 

Momentele liturgice dedicate prăznuirii sfintei muceniţe au început luni seara, când sfintele sale moaşte au fost purtate în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, după slujba Vecerniei unită cu Litia. Slujbele religioase au continuat cu Utrenia si Sfânta Liturghie oficiată la miezul nopţii în pridvorul sfântului locaş.

În ziua de prăznuire a Sfintei Tatiana, Sfânta Liturghie a început marţi dimineaţa fiind săvârşită de către ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie sunt date de Grupul psaltic 'Sfântul Mare Mucenic Dimitrie', dirijat de prof. Victor Şapcă.

Potrivit datelor furnizate de Mitropolia Olteniei, moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră de către boierii Craioveşti de la Constantinopol, după anul 1453. Ele au fost aşezate iniţial la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea. De aici au fost mutate de către voievodul Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeş.

După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul Sfintei Tatiana a fost adus la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se găseşte şi astăzi spre cinstire şi închinare, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel