Scriitorul Dinu Săraru, marele câștigător la decernarea premiilor Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală

Premiile Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală, Ediția a XXIV-a. Scriitorul Dinu Săraru, marele câștigător
Premiile Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală, Ediția a XXIV-a. Scriitorul Dinu Săraru, marele câștigător

Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „NIȘTE ȚĂRANI” a decernat premiile la ediția a  XXIV-a.

Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „NIȘTE ȚĂRANI”, consecventă principiilor sale de a evidenția și de a pune în lumină creațiile și realizările din diferite domenii  care au în centrul atenției mediul rural și țăranul român,  acorda premii unor personalități academice, universitare, culturale, literare, artistice, jurnalistice, din administrație sau  mediul de afaceri care au contribuit  la   formarea și afirmarea în România a unui nou univers spiritual țărănesc.

De aceasta data, pe lângă marele premiu s-au acordat premii pentru succese si performante  remarcabile obținute de către cei  nominalizați în domenii precum: literatura, artele plastice, știință și tehnică, artă teatrală și  cinematografică, mass-media,  dar și  pentru  eficiență în managementul administraţiei  publice locale-rurale, protecție socială și acțiuni umanitare,  investiţii eficiente în mediul rural, rezultate deosebite  ale studenților  proveniți  din  şcoala ţărănească.

Laureații celei de-a 24-a ediție a Premiilor  Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală «Niște Țărani » sunt:

MARELE PREMIU –  scriitorul DINU SĂRARU 

-pentru inteligența, vocația și dăruirea cu care a deslușit mentalitatea truditorului pământului, țăranul român; 

-pentru îndrăzneala, profunzimea și clarviziunea de a lupta ca, nimeni altul, 

pentru perpetuarea visului său frumos, sincer și molipsitor întru păstrarea identității și demnității poporului român; 

-pentru inspirația divină, iscusința, rațiunea și rigurozitatea de a înființa și a cârmui destinele Fundației care poartă numele capodoperei sale literare “Niște Țărani”; 

-pentru pasiunea, talentul, rigoarea și echilibrul de a crea și a conduce instituții culturale prestigioase naționale; 

-pentru sensibilitatea, profunzimea și genialitatea operei sale literare prin care contribuie la întregirea patrimoniului cultural național.

NOTA: Marele Premiu se mai acorda unei prestigioase personalități internaționale,  al cărui nume va fi făcut cunoscut după ce se va  primi confirmarea de acceptare a nominalizării.

2. Secțiunea “Literatură”

Premiul pentru “Literatură - evocări” –  scriitorul si criticul literar ALEX ȘTEFĂNESCU, pentru strădania, entuziasmul, profunzimea și generozitatea de a  aduna și a înmănunchia în volumul “Pagini despre satul românesc” gândurile, sentimentele, atașamentul, prețuirea,  respectul și dragostea față de țărănime și de satul românesc ale “ scriitorilor din toate epocile” exprimate în cadrul emisiunii cu același titlu  la postul TV  TRINITAS. 

3. Secțiunea “Artă teatrală și cinematografică”

Premiul pentru întreaga activitate -   actorul FLORIN PIERSIC,  strălucit exponent al scenei sacre a Teatrului Național, pentru prestigioasa carieră în domeniul teatrului și filmului și pentru talentul inegalabil prin care, cu genialitate, naturalețe, vitalitate și prospețime, a dat viață personajelor interpretate pe scenă, pe marele și micul ecran, de la Tănase din “Ciulinii Bărăganului” până la Mărgelatu din “Trandafirul Galben”.   


4. Secțiunea  “Arte plastice” 

Premiul pentru Pictură  -    pictorul CORNELIU VASILESCU, reprezentant de seamă al expresionismului abstract și demn continuator al tradiției coloriștilor români, pentru abnegația și talentul cu care s-a dedicat artei penelului, scoțând în evidență  temperamentul tumultos cu un spirit riguros ce domină autoritar elementele limbajului.

Premiul pentru Sculptură -   sculptorul GRIGORIE MINEA, pentru talentul, îndemânarea și capacitatea de a “îmblânzi și umaniza spațiul geometric” și de a face “nevăzutul văzut”, dar și de a “încercui absentul cu materia” și pentru stăruința de a fi un demn continuator al portretisticii românești interbelice. 

5. Secțiunea “Film, fotografie”

Premiul “ECO-ETNO-FOLK FILM” -  domnul PAUL BORDAȘ,  pentru  promovarea prin imagini a   patrimoniului cultural și natural și pentru inițiativa, abnegația, perseverența și profesionalismul manifestate în organizarea a celor 25 de ediții ale “Salonului Național de Artă Fotografică – FOTOGEOGRAFICA”.

6. Secțiunea “Mass - Media”

Premiul  pentru întreaga activitate – domnul DAN PREDA, pentru verticalitatea și echilibrul cu care conduce postul de Radio România Actualități.

7. Secțiunea “Știință si Tehnică”

Premiul  pentru întreaga activitate  profesorul  ALEXANDRU MIRONOV, strălucit realizator radio – TV, distins scriitor, inspirat senior – editor, pentru întreaga operă de profunzime și nobilă gândire întru cunoașterea și omagierea genialilor inventatori români, veritabili ambasadori, promotori ai progresului și civilizației.

8. Secțiunea “Protecție  socială și umanitarism”

Premiul pentru “Acțiuni umanitare și filantropice” – Părintele Arhimandrit CIPRIAN GRĂDINARU, de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului  pentru implicarea,  pasiunea și harul cu care coordonează de peste opt ani Campania de donare de sânge din cadrul Patriarhiei Române “Donează sânge. Salvează o viață” .  

9. Secțiunea “Administrație publică locală”

Premiul ”Gospodar la țară”-  domnul EMIL DRĂGHICI, președintele ACOR și primar al comunei Vulcana Băi din județul Dâmbovița pentru priceperea, înțelepciunea, dăruirea, motivația și entuziasmul  cu care reușește să coordoneze și să îndrume  aleșii locali din satul românesc  în  administrarea  eficientă  a localităților  în folosul și spre binele  cetățenilor . 

10. Secțiunea ”Învățământ, educație”

Premiul “Olimpism în școala țărănească”   studentul CONSTANTIN DULGHIERU, din ASE -  Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată,  pentru  pasiunea, interesul și abnegația de care dă dovadă în studierea, însușirea și aprofundarea cunoștințelor  economice și pentru rezultatele remarcabile obținute în procesul educațional-universitar. 

11. Secțiunea “Afaceri în mediul rural”

Premiul “Investiții eficiente în mediul rural”  -  domnul IULIAN HORNET, pentru inspirația, perseverența și meticulozitatea manifestate în descoperirea și dezvoltarea unei soluții inovative  de valorificare energetică a resturilor vegetale din agricultură, contribuind astfel la ecologizarea solului,  apei și a aerului, dar și la crearea de locuri de muncă în zona rurală.

12. Secțiunea “Renașterea satului românesc”

Premiul “Redevenim țărani”   domnul CRISTIAN DUMITRESCU, pentru inițiativa și truda de a crea în apropierea Capitalei,  un complex tradițional românesc, prin transpunerea la dimensiuni reale a unei părți semnificative dintr-un sat maramureșean și a Bisericii dintr-un Lemn din Vâlcea.

Premiul „Redevenim țărani” doamna  profesor MĂRIUCA VERDEȘ, admirabilă realizatoare a emisiunii „Zestrea Maramureșului” la TV Sighet, pentru profesionalismul și dăruirea cu care promovează, în țară și străinătate, „Ansamblul Rădăcinilor Străbune”, „Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă”, „Colinde Maramureșene” și alte  remarcabile valori ale satului românesc.

Decernarea premiilor FNȚ în acest an a fost posibilă datorită sprijinului primit din partea unor parteneri precum: SC EXE GREEN HOLDING SRL, SC MARSHAL TURISM SRL, SC VEST ENERGO SA, TIPOGRAFIA CONTRAST, SWAT SECURITY, TOTAL WASH SRL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel