Schimbarea orei ne poate da sănătatea peste cap. Moment propice pentru instalarea bolilor mintale și din ce în ce mai multe accidente auto

Sursă foto: Unsplash (Jon Tyson)
Sursă foto: Unsplash (Jon Tyson)

Schimbarea orei poate aduce cu sine o serie de dezavantaje care ne pun sănătatea în pericol. 

Insomnia este asociată în mod obișnuit cu stresul, iar 2020 a fost printre cei mai plini ani de stres din memoria recentă, următorii doi nefăcând excepție. Este probabil ca mai mulți oameni să aibă probleme cu somnul decât au fost raportați în timpul pandemiei de COVID-19. Schimbarea orei nu vine ca un ajutor. La acestea se pot adăuga și câteva statistici: 26% mai puțini lucrători din tura a treia (de noapte) decât lucrătorii din primul schimb raportează că dorm suficient, iar adolescenții și bebelușii obțin de obicei mult mai puțin somn decât cele 10 ore recomandate pe noapte, din cauza programelor solicitante de școală, sport și socializare.

Toamna și iarna, mulți oameni petrec de obicei toată ziua în interior, la serviciu sau la școală ori acasă și până la finalul zilei de muncă sau școală este deja întuneric. Aceasta înseamnă că primim mai puțină expunere la soare, ceea ce reduce cantitatea de vitamina D pe care corpul nostru o produce, scrie utswmed.com. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de starea de spirit scăzută și depresie, precum și de oboseală, dureri musculare și oase slăbite, fondul fiind propice instalării unor afecțiuni sistemice sau autoimune. 

Incidența bolilor mintale crește în această perioadă

Întreruperea somnului poate determina, de asemenea, un risc crescut de boli mintale. În toamnă, pierderea unei ore de lumină spre seară ne poate afecta semnificativ starea de spirit și poate semnala începutul tulburării afective sezoniere, un tip de depresie care este asociată cu lipsa luminii solare.

Lipsa luminii solare suprimă producția a doi hormoni importanți: melatonina care induce somnul și serotonina „substanța fericirii”, care joacă un rol cheie în echilibrul dispoziției generale. Cu alte cuvinte, este mai probabil să fim morocănoși și obosiți, dar incapabili să adormim în zilele următoare, după schimbarea orei. Un studiu a arătat că spitalele au raportat că au tratat cu 11% mai multe simptome depresive imediat după schimbarea orei de toamnă. Schimbarea orei din primăvară nu a dus la un rezultat similar, susținând ideea că lumina soarelui face bine minții și trupurilor noastre.

Un alt risc care poată părea neobișnuit este cel de accidente auto. Accidentele de trafic mortale devin, de asemenea, un pericol mai mare după schimbarea orei. Un studiu recent a arătat că accidentele mortale cresc cu 6% și sunt mai frecvente dimineața imediat după schimbarea orei. Desigur, schimbarea propriu-zisă a orei este foarte puțin probabil să provoace probleme. Cu toate acestea, în timp, trebuie să fim atenți la modul în care somnul, sau lipsa acestuia, ne afectează sănătatea generală. Deși nu ne putem reseta manual ceasul intern, o atenție sporită pentru sănătatea ne poate scăpa de efectele neplăcute ale perioadei. 

Se schimbă ora! Ora de iarnă 2022. Dormim cu o oră în plus

Revenirea la ora de iarnă se va face pe 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. În fiecare an, această modificare a orei se face în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Pentru a-și aminti în ce direcție să își regleze ceasurile, oamenii folosesc adesea expresia „primăvară înainte, toamnă înapoi”.

Specialiștii consideră că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării orei până când organismul se obișnuiește cu noul fus orar. Tot aceștia mai spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului. Se pare că persoanele în vârstă și copiii sunt cele două categorii afectate. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel