Sălaj, pestă porcină. Zonă de protecţie în jurul localităţii Uileacul Şimleului

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj, întrunit joi în şedinţă extraordinară, a decis impunerea unei zone de protecţie în jurul localităţii Uileacul Şimleului, unde a fost confirmată, luni, pesta porcină africană la un porc domestic dintr-o gospodărie. 

Potrivit unei informări de presă transmisă de Instituţia Prefectului Sălaj, în cadrul deciziei a fost adoptat un plan de măsuri care stabileşte că, începând cu data 1 august se impune o zonă de protecţie în jurul focarului din localitatea Uileacul Şimleulu, cu o rază de trei kilometri, incluzând localităţile Uileacu Şimleului, Criştelec, Mălădia, Cehei (parţial) şi Giurtelecu Şimleului (parţial), respectiv o zonă de supraveghere, cu o rază de 10 kilometri, incluzând localităţile Camăr (parţial), Carastelec, Dumuslău, Pusta, Bilghez, Zăuan, Zăuan Băi, Nuşfalău (parţial), Doh, Măerişte, Moiad, Sărmaşag (parţial), Giurtelecu Şimleului (parţial), Lompird, Ilişua, Pericei (parţial), Sici (parţial), Bădăcin, Şimleu Silvaniei.

În zona de supraveghere va fi realizat în perioada imediat următoare un recensământ al exploataţiilor cu porcine, iar la intrările şi ieşirile din gospodăriile populaţiei care deţin porci vor fi instalate dezinfectoare individuale. Planul mai prevede că niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale şi că vor fi desfăşurate campanii de informare a crescătorilor de suine. 'Pesta porcină africană nu afectează omul. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii', se mai arată în comunicatul menţionat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel